Egészség

Jelentősen megváltozott az egyik influenzavírus, komoly járványra számíthatunk az előttünk álló szezonban

Szezonálissá vált a koronavírus, és bár a jelenlegi omikronvariánsok egyelőre nem adnak okot nyugtalanságra, a szokásosnál keményebb influenzajárvány várhat ránk - nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

"Rendkívül változékony"

Müller Cecília országos tisztifőorvos az InfoRádió műsorában vendégeskedett: a szakértő nem csupán a koronavírusjárvány alakulásáról, de az influenzahelyzetről is nyilatkozott. A Coviddal kapcsolatban Müller kifejtette: "A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint - és én is így vélem - ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni." Szerinte télen több megbetegedés lesz majd, de nem csupán a Covid, hanem az őszi-téli légúti vírusok fertőzőképessége is megnövekedhet. "A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is" - fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Az Egyesült Államokban intenzíven terjedő omikronvariánsok miatt a szakember nem aggódik. "Egy picit nagyobb bennünk most már a félelem, hiszen 2-2,5 nagyon nehéz évben vagyunk túl. De az amerikai elnök fő járványtanácsadója, Anthony Fauci említette, hogy ezek a variánsok az omikron alvariánsai, és ez tulajdonképpen bizakodásra ad okot. A sajtóhírekkel ellentétben ezek a variánsok - a BQ1, illetve a B275-ös és még említhetnék néhányat - egyenlőre nem aggodalomra okot adó variánsok a WHO szerint, de persze a szervezet óvatosságra int és járványügyi, virológiai szempontból is figyelemmel kíséri" - magyarázta Müller Cecília.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Egészség
Sztárok
A közkedvelt televíziós első ízben mutatta meg a nyilvánosságnak lányunokáját, Lindát.
Utazás
A Somogy megyei Balatonkiliti határában észlelték a rengést - tudatta a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.
Sztárok
Iszak Eszter és Gyurta Dániel február közepén jelentették be, hogy első közös gyermeküket várják, most pedig meg is érkezett a kis Mirabella, akiről édesanyja posztolt fotót az Instagramon.