Az idegfájdalom alternatív módon is kezelhető

Minden fájdalom megszüntethető, ha megfelelő módszereket alkalmazunk, valamint felismerjük mondanivalóját. A neuralgia jellemzően hirtelen üti fel fejét, nyilalló, villámcsapásszerű, kínzó fájdalommal jelentkezik, amit a sérült, nyomás vagy irritáció alá került ideg teljes hosszán zsibbadás, esetleg bénulás is követ. Általánosságban a fájdalom néhány percig tart, de előfordulhat, hogy naponta többször rohamszerűen jelentkezik. Minden komolyabb következmény nélkül elmúlhat, azonban előfordulhat, hogy súlyos betegséget jelez.

A fájdalom okai

Az idegfájdalom kiváltó oka általában ismeretlen, ám visszavezethető bizonyos vírusfertőzésekre, sérülésekre, nyomási tünetekre, illetve lokális tényezőkre, amelyek irritálják, megfeszítik az ideget, vagy megváltoztatják annak lefutását. Leggyakrabban kiváltó okként szerepel valamelyik ideg összenyomódása például a csigolyák között, vagy isiász előfordulásakor, irritációja által vagy annak sérülésekor is jelentkezhet. A fájdalom ott jelenik meg, ahol az ideg a központi idegrendszerhez kapcsolódik (ideggyök). Kialakulásában szerepet játszhatnak a táplálkozási hiánybetegségek is, vitaminhiány formájában, a mozgás hiánya és a stressz.

Idegfájdalom típusai

Arcidegzsába esetén az arcot beidegező háromosztatú ideg (nervus trigeminus) érintett. Három ággal rendelkezik, innen kapta a nevét is: az első a homlok, a szem és az orr, a második az alsó szemhéjtól az alsó ajakig, a harmadik az álltól a fülig tartó rész érzékeléséért felelős. A neuralgia pontos okát nem lehet megállapítani, de kiválthatja:

- az ideg körüli szövetben létrejött ciszta, jóindulatú daganat, például neurinoma, amely feltételezések szerint a túlzásba vitt mobiltelefon-használattal hozható összefüggésbe.

- vagy rosszindulatú tumor, amely egyeseknél öröklött hajlam magyarázhatja a háromosztatú ideg túlzottan alacsony érzékenységi küszöbét.

Sclerosis Multiplex esetén nem ritka az arcidegzsába posztherpeszes neuralgiája a Herpes Zooster fertőzés lezajlását követően. A kiütések eltűnése után szinte minden betegnél jelentkezik az érintett bőrterület fájdalma vagy fokozott érzékenysége.

Intercostalis neuralgia, vagyis a bordaközi idegek fájdalma, amely rendkívüli módon megnehezítheti a légzést és a mozgást.

Nervus pudendus, a szeméremideget érintő sérülés, a neuralgiák egyik azon formája, amely a faron végigfutó, a nemi szervek, valamint a húgyhólyag és a végbél záródásáért és elernyedéséért felelős záróizmokat beidegezéséért felelős. A probléma hatással lehet az erekcióra, illetve a vagina és a clitoris érzékenységére, továbbá vizelet és székletürítési gondokat idézhet elő. Rendkívül kellemetlen, munkaképtelenséggel járó állapot, amely gyakran a nemi élet felfüggesztését eredményezheti.

Discus hernia, gerincsérv okozta idegi problémák, amelyek leggyakrabban a IV. és V. erősen megterhelt ágyéki csigolyák között jön létre, a csigolyák közötti szakaszok is veszélyeztetettek. Az ágyéki szakasz érintettsége esetén gyakori az alsó végtagba kisugárzó fájdalom, isiász. Hosszútávon komoly sérülést okoz a vegetatív idegrendszerben, amely számos szervi, idegrendszeri funkciót lát el. Továbbá a ferde nyak esetén, szintén kialakulhat nyaki sérv, amely izomszakadásokat okozhat, a kara idegeiben is zavar keletkezhet, ami zsibbadást, érzéskieséseket okozhat, legrosszabb esetben gerincvelő sérülések következhetnek be.

Fotó: aktiv-split.hr

Oldalak

Sztárok
A walesi hercegnét lassan többen szeretik, mint a brit királyi család összes többi tagja együttvéve, ez a nem épp elhanyagolható körülmény pedig egyre több fejfájást okoz az uralkodói párnak. Most...
Fashion&Beauty
A fesztiválon nem csupán a nemzetközi filmvilág krémje, de a 36 éves magyar színésznő, Trokán Nóra is tiszteletét tette.
Sztárok
Rónai Egos Húzós c. podcastjének pénteki adásában Oroszlán Szonja volt a műsorvezető beszélgetőpartnere, aki most korábban nem hallott magánéleti részletekbe avatta be a nagyérdeműt.