Az elfojtás és a pszichológus között - A kineziológia

Hangulatingadozások, gyakori fejfájás, szorongás, pszichoszomatikus tünetek – ezeket a problémákat vagy eltitkoljuk, vagy ha már nagyon égetővé válnak, akkor pszichológushoz fordulunk. Ám az elfojtás és a pszichológus között van még egy lépcső: a kineziológia.

A kineziológia a természetgyógyászat egy kis szelete, amely a fenti problémák esetében bárkinek a segítségére lehet, és a gyógyulás útjára terelheti. A kineziológia sikeres lehet például alvászavarok, indulati problémák, hangulatzavarok, evészavarok, pánikbetegség, párkapcsolati problémák, tanulási problémák, különféle függőségek, dadogás, allergia, asztma esetében.

A kezelés illetve a gyógyítás két helyen történik, a folyamat a „rendelőben” kezdődik, és otthon kell gyakorolni, önmagunk gyógyítása fogja meghozni a kívánt javulást. A kineziológia módszerei közé tartozik az izomteszt, a vizualizálás és a légzésgyakorlatok.

A módszer:
Stressz hatására az agyunk rögtön átkapcsol, úgynevezett „Harcolj vagy menekülj!” üzemmódra vált, és előtörnek azok az emlékek (rögzített érzelmi tartalmak), amik a jelenlegi helyzethez hasonlóak, és emiatt úgy reagálunk, ahogy a legutóbb reagáltunk ebben a szituációban. Pedig lenne más lehetőségünk is, de a stressz és a rossz érzelmi tartalmak miatt képtelenek vagyunk másképp tenni. Az az érdekes, hogy nem csak az agyunk, de testünk is emlékszik a traumatikus, kellemetlen helyzetekre, így a kineziológia elsősorban ezt a testi emlékezetet hívja segítségül.

Az izomteszt módszer dr. George Goodheart nevéhez fűződik, aki reflexválaszokat vizsgálva arra jött rá, hogy a stresszre a test izomernyedéssel reagál. A test automatikusan választ ad arra, hol vannak a blokkok élettörténetünkben. A kineziológus, kezében tartva a páciens kezét, figyeli annak izomműködését, miközben kérdéseket tesz fel.
Egyszerű, eldöntendő kérdéseket tesz fel, amire a páciens teste automatikusan reagál, hasznos információkat szolgáltatva a kineziológusnak. Felmerül a kérdés, hogy honnan tudja a kineziológus, hogy mit kell kérdeznie, onnan hogy a vizsgálat előtt elbeszélget a pácienssel a jelenlegi helyzetéről, családjáról, gyermekkoráról.
Stressz hatására az izmok elernyednek, amit a szakember könnyen észrevesz, figyelve az izomválaszokat. Ám a kineziológus feladata nem csak a múltbéli okok feltárása, hanem a rossz beidegződések, régi programok „átírása”, korrekciója, az érzelmi-lelki blokkok oldása, és az új válaszreakciók csatolása is.

A páciens otthon elvégzi az előírt légzésgyakorlatokat, mantrákat mond magában, ezzel gyógyítva saját magát. A cél külső-belső egyensúly elérése.
Ám vannak olyan problémák, amelyekhez a kineziológus segítsége nem elég, ilyenkor minden esetben forduljunk pszichológushoz!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!