Az egészségmegőrző sárgabarack

A sárgabarack, más néven kajszibarack Közép-Ázsiából vagy Kínából származik, távoli rokona az őszi baracknak és a mandulának. Rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami kifejezetten jót tesz az egészségnek.

A barack fáról
Magyarországba a török hódoltság idején került, majd innentől kezdték tudatosan is termeszteni. A rózsafélék családjába tartozik, 4-8 méter magasra is megnőhet a fa. Virágai a levelek kifejlődése előtt virágoznak, fehér vagy halványpiros színűek. Nagy nap- és vízigénye van, kedveli a porhanyós talajt. Gyümölcse általában gömbölyű vagy hosszúkás, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszínű, a nap által jobban ért oldala enyhén pirosas. Az érett gyümölcs húsa lágy, a közepén csonthéjas mag található.

Vitaminok és ásványianyagok

A sárgabarack nagymennyiségű vizet tartalmaz, de emellett rengeteg vitamin is megtalálható benne. Magas az A- és C-vitamin tartalma, javítja a látást és erős rákellenes hatást fejt ki, emellett hasznos folsav- és niacinforrás a szervezet számára. Kálium tartalma fedezi a napi kálium igényünket. A benne található antioxidánsoknak gyulladáscsökkentő, egészségmegőrző illetve betegségmegelőző hatásuk van. Aszalt gyümölcsként enyhén hashajtó hatással bír. Magjai nagymennyiségben mérgezők is lehetnek, 1-2 szemnél ne fogyasszunk belőle többet.

Felhasználása
Elsősorban nyersen fogyasszuk, mert így a legegészségesebb, így található meg benne a legtöbb vitamin. A gyümölcs húsa és héja arcpakolásként regenerálja a bőrt. Ha lekvárt szeretnénk belőle főzni, akkor a puhább barackokat válogassuk ki, ha pedig befőttnek szeretnénk eltenni, inkább a keményebb gyümölcsöt részesítsük előnyben. Fontos, hogy a gyümölcs utóérő, ami azt jelenti, hogy ha megvesszük a kemény húsú barackot, pár nap alatt beérik, és megpuhul. Készíthetünk belőle rostos leveket, gyümölcslevest, de különböző süteményekhez, tortákhoz is nyugodtan felhasználhatjuk. Az aszalt gyümölcs több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, önmagában is fogyaszthatjuk, de a különböző sülteknek is kiváló ízt kölcsönöz.
 

Oldalak

Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!