A vitaminszedés hatással van a babák súlyára

A multivitamin tabletták szedése a várandósság hónapjaiban jelentősen csökkentheti annak kockázatát, hogy a gyermek túlságosan kis súllyal szülessen.

Brit kutatók több mint 400 nő bevonásával egy kísérletet végeztek, mely során két csoportba osztották be a jelentkezőket. Az egyik csoportba tartozó terhesek napi szinten szedtek egy bizonyos készítményt, mely 11 féle vitamint és 5 féle ásványi anyagot tartalmazott. A másik csoport tagjai placeobót, vagyis hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Egyik nő sem volt tisztában azzal, melyik csoportba tartozik. A kutatás vezetői úgy válogatták össze a teszt alanyait, hogy különféle etnikumokat képviselő, és különböző szociális helyzetű nők egyaránt kerüljenek a csoportokba, így az eredmény szempontjából figyelmen kívül hagyható az étkezési szokások hatása, mivel az egyetlen közös pont a vitamin szedése.

A kísérlet kezdetén a kutatók teszteket végeztek, hogy felmérjék a résztvevők szervezetének vitamin- és ásványi anyag szintjét. A terhesség korai szakaszában 72 százaléknál mutattak ki erős D-vitamin hiányt, 13 százalék bizonyult vérszegénynek, és 12 százalék esetében állt fenn B1-vitamin hiány. Utóbbi pedig elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok kiegyensúlyozott működéséhez.

A vitaminszedés fontossága
A multivitamin készítményt fogyasztók szervezetében a D-vitamin és a vas szintje a harmadik trimeszterre megemelkedett, míg a placebo csoport tagjainak 55 százalékánál volt kimutatható a vérszegénység, ez az arány a vitaminpótlás mellett 36 százalék volt. A kísérlet végeredménye szerint azoknak a nőknek a csecsemői között, akik multivitaminos táplálék- kiegészítőt szedtek, 50 százalékkal alacsonyabb volt a nagyon alacsony súllyal születettek aránya, mint a vitaminpótlást nélkülözők esetében.

Mindezzel kapcsolatban kikértük dr. Illanitz Elemér, a Dr Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati részleg vezetőjének orvosszakmai véleményét is, aki szerint az egészséges magzat kialakulásához a terhesség első három hónapjában - a szervfejlődés időszakában - rendkívül fontos a szervezet megfelelő vitamin- és ásványi anyaggal, tápanyaggal történő ellátása. Mivel ezen időszak jelentős része alatt, sokszor még nem tudjuk a terhesség fennállását, nem megfelelő táplálkozás esetén ezek az elfogyasztott ételekből hiányozhatnak. Ennek elkerülése végett a tudatos családtervezés keretében, már a fogantatás előtt megkezdhetjük a terhességi vitaminok szedését, elkerülve így az esetleges hiány miatti fejlődési zavarokat. A szervfejlődés befejeztével, normális vegyes táplálkozás esetén biztosított a szervezet vitaminigénye. A várandósok nagy része a terhesség második felében vérszegény lesz, ekkor gyógyszeres vaspótlás válik szükségessé. A magzat növekedése során, a csontfejlődéshez megnövekszik a kalcium igény, melyet szintén pótolni kell. A fentieket követve jó eséllyel várható egészséges, normál súlyú újszülött érkezése.


A cikk megírásában Dr. Illanitz Elemér volt a segítségünkre.
Bővebb információt itt olvashatsz!

 

Oldalak

Fashion&Beauty
Sokszor éri baleset a körmeinket, éppen emiatt előfordul, hogy muszáj a többit is lereszelni. De ne aggódj, röviden hosszon is nagyon jól mutatnak az egyes manikűrök.
Lifestyle
A Bika ma könnyen megbánthat valakit, akit szeret. Napi horoszkóp!
Sztárok
Nem esett messze az alma a fájától! A szívdöglesztő Paris pont olyan megnyerő és sármos, mint világhírű édesapja, Pierce Brosnan.