Az alma, mint az egészségmegőrzés csodaszere
Gyakran hallhattuk már a jól bevált közmondást, miszerint „minden nap egy alma, az orvost távol tartja”. Most utánanéztünk, miért is olyan különleges ez a gyümölcs az egészség megóvása terén.
Egy közepes méretű alma, mondhatni csordultig van C-vitaminnal, növényi rostokkal, emellett alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik, amely kifejezetten előnyös a fogyni vágyók számára.
Már az ókori - főként keleti - orvoslásban is jelentős szerepet töltött be, maga a gyümölcs a gyomorpanaszok kezelésére vagy enyhítésére, az almafa kérge pedig a kínai gyógyászatban a cukorbetegség kezelésére szolgált.
Maga a gyümölcs különféle hatást gyakorol az emberi szervezetre nyers és főtt állapotában. Például hasmenés esetén megköti a székletet, a nyers alma pedig székrekedés esetén újra beindítja a megfelelő anyagcserét.
Emellett magas kálium tartalmának köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást, és az ezt övező kellemetlen tüneteket, egyben a vér koleszterinszintjére is jótékony hatással van.
A gyümölcssavnak köszönhetően serkenti a belek megfelelő működését, és még méregtelenítő hatással bír, mivel úgymond tehermentesíti a vesét, így jelentősen csökkenti a vesehomok, vagy vesekő kialakulásának kockázatát.
Mogyoróvajjal vagy mézzel fogyasztva egy könnyed, mégis energiában gazdag reggeliként szolgálhat, emellett napközbeni fogyasztása is javallott. És valóban, napi fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul immunrendszerünk megfelelő működéséhez, így valóban kevesebb alkalommal kell majd felkeresnünk háziorvosunkat.