Egészség

Egyetlen fűszer, ami minden emésztési panaszon segíthet - Az orvos is ezt ajánlja

Sokszor hallottam már, hogy ha az emésztésünk nincs rendben, arra az egészségünk is rámehet, hiszen a gyomorgondok számos betegséget okozhatnak. Dr. Amy Shah, bár az USA-ban szerzett orvosi diplomát, az ayurvéda tudományával is megismerkedett, és megtalálta azt a fűszert, ami az emésztési problémák megszüntetésének kulcsa lehet. Olvass tovább!

Az ayurvéda módszerei hatásosak lehetnek

Dr. Amy Shah az USA-ban szerzett orvosi diplomát, de azt vallja, az ayurvéda (az élet tudománya, természetes gyógymódokon alapuló rendszer) módszereit a nyugati orvoslás művelői is alkalmazhatják, írja a mindbodygreen.com.

Az ayurvéda tudományának egyik kulcsfogalma az agni, az emésztés és az anyagcsere tüze. Az agni az ember testének és elméjének az a képessége, hogy feldolgozzon és tápláló módon átalakítson – legyen szó akár táplálékról, akár tapasztalatokról, élményekről, ingerekről vagy emlékekről. Testileg az agni felelős azért, hogy az ételt lebontsa és szervezetünk élő részévé tegye, olvasható az ayurliget.hu-n. Ha ez a tűz nem megfelelően működik, akkor nem tud méregteleníteni, és a szervezetünkben felhalmozódik az ama, vagyis a rengeteg toxin. Ezek a méreganyagok pedig belülről rombolják egészségünket, hiszen előkészítik a talajt a különféle betegségeknek.

"Orvosként tökéletesen látom ennek az elméletnek a létjogosultságát. Ha az emésztésünk nem működik rendesen, azt az egészségünk bánja. Ebben a szellemben kezdtem kutatni olyan ayurvédikus ételek után, amik hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működésében. Az ayurvéda világában a fűszerek és gyógynövények nemcsak ízesítésre jók, hanem arra is, hogy újra felizzítsák a tüzet, az agnit. Így találtam rá az aszatgyantára."

Az aszatgyanta

Az aszatgyanta a bűzös husáng gyantás, beszáradt tejnedve, az indiai konyha ismert fűszere. Ázsiai és bioboltokban kapható, főleg Dél-Ázsiában termesztik, de honos Afganisztán és Irak területén is. Fanyar, kesernyés és csípős íze, valamint igen erős, átható, fokhagymajellegű illata van, de nem jelent gondot azoknak, akik érzékenyek a fokhagymára. Általában kis mennyiségben használják, kapható aszatgyantás fűszersó formájában például.

Pontosan miben segít az aszatgyanta? Klikk tovább!

Fotó: BBC Good Food, ANVI

Oldalak

Egészség
Sztárok
Az egész 80-as éveket meghatározta a mára ikonikussá vált Flashdance. Töretlen sikerén nincs is mit csodálkozni, de azon már igen, hogy Jennifer Beals közel a hatvanhoz még mindig úgy fest, mint egy...
Utazás
Az esztendő kilencedik hónapja a nyár szerelmeseinek kedvezett, azonban lassan beköszönt az október, és ezt egyre inkább tükrözi az időjárás is.
Lifestyle
Valószínűleg te is használtad már, sőt, el is gondolkodtál azon, miért van a kocsiban a fejed fölött egy fogantyú. Bizonyára van is egy elképzelésed arról, mit keres ott, de könnyen lehet, hogy a...