Egészség

Aki nem ismeri fel időben, az belehalhat! Ezek a tünetek figyelmeztetnek a mélyvénás trombózisra

A mélyvénás trombózis során vérrög képződik a mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban az alsó lábszárakban; sok esetben magától is megszűnik, de előfordulhat, hogy halálos kimenetelű tüdőembóliát okozhat. Átlagosan évente 2000 ember közül egynél alakul ki, és ami a legszomorúbb, hogy az első trombózist nagy eséllyel követik az újabbak. Mutatjuk, milyen tünetekről lehet felismerni!

Dagadás

Ha azt veszed észre, hogy a lábad sokkal nagyobb, dagadtabb, mint szokott, akkor érdemes orvoshoz fordulnod - lehet, hogy mélyvénás trombózisra kell készülnöd! A dagadásnak az az oka, hogy a lábszár vénájában képződő vérrög megakadályozza, hogy a vér visszajusson a szívhez.

Görcs vagy zsibbadás

A mélyvénás trombózison átesett emberek gyakran számolnak be arról, hogy iszonyatosan görcsölt, zsibbadt a lábuk, emellett lüktetést és érzékenységet is tapasztaltak. Ha ezek a tünetek együttesen jelentkeznek nálad, és hosszú ideig nem múlnak el, fordulj orvoshoz!

Elszíneződés

Nagyon gyakori tünet a láb kékes elszíneződése, a késői tünetek egyike pedig a bőr barnás elszíneződése a bokáknál. Utóbbit a kitágult vénákból kivándorolt vörösvértestek okozzák; ezen a területen a bőr sérülékenyebb és könnyebben alakul ki fekély.

Fotó: today.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Milyen is igazából az Inspiráló Nő? Nos, a kérdésre sokféle választ lehet adni, egy azonban biztos: Hevesi Kriszta a kisugárzásával, az évtizedes munkájával, a szemléletmódjával és a belső értékeivel...
Fashion&Beauty
Julia Roberts frizurája már nem a megszokott, egy új stílusra váltott a színésznő.