Duzzanatra, gyulladásra, izomfájdalomra - Ez a nyár gyógyító virága, az árnika

A nyári hónapok különleges gyógynövénye az árnika, amely a világ egyik legérzékenyebb és legnépszerűbb természetes gyógyítója. Az árnikát a meleg nyárban szüretelik. Tökéletes megoldás a kinti programok közben szerzett apró sérülések kezelésére. A gyógynövényből készült kenőcsöt vagy gélt kék foltok és zúzódások gyógyulásának gyorsítására, izomfájdalmak enyhítésére használják. Belsőleg homeopátiás gyógyszerként az elsősegély legfontosabb szere.

Nyári gyógyír

Míg a téli hónapok gyógynövénye a kamilla, a kánikulában egy gyönyörű, vadon élő növény segíthet a bajainkon: az arnica montana virágát szövetregeneráló hatása miatt évszázadok óta használják. Külön erre szakosodott szakemberek szedik tengerszint feletti 2000 méteres magasságban, előfordulása ugyanis igen ritka, ahol az ember megjelenik, onnan az árnika elköltözik. Az érzékeny gyógynövényt az Alpokban kézzel szüretelik, majd 48 órán belül gyógykészítmények formájában születik újjá.

A virágzó sárga árnika aktív hatóanyagai között megtalálhatók többek között gyulladáscsökkentő flavonoidok, szeszkviterpén laktonok, karotinoidok és illóolajok. A növényt külsőleg és belsőleg egyaránt használják a gyógyászatban: a sebészek és a traumatológusok kenőcs vagy gél formájában, külsőleg a sérült területek gyulladásának és duzzanatának enyhítésére, belsőleg pedig homeopátiás gyógyszerként a gyógyulás gyorsítására.

Külsőleg is

A plasztikai sebészek szintén kedvelt készítménye az árnika: a műtétek utáni külső kék foltokat gyógyítják vele, leggyakrabban pedig a sportorvoslásban alkalmazzák, ahol a sérülések után nagyon fontos, hogy a sportoló minél rövidebb időn belül újra a pályára állhasson. Ezért, ha sportolni indulunk a melegben, érdemes egy tubus árnikát az edzőcuccunk zsebébe rejteni, de a masszázsnál is rendkívül hatékony. A komplementergyógyászatot is alkalmazó klinikán a fogorvosok foghúzások és implantálás előtt, valamint után is sokszor adnak árnikát a betegeknek, homeopátiás gyógyszer formájában.

Sokan nem tudják, hogy az árnikát az „üdvözlet a világon” szerének is nevezik, hiszen a születés mind a mama, mind a baba számára trauma, ezért a szülésznők kifejezetten javasolják a gyógynövényt homeopátiás formában a világrajövetel után. A virág tehát egészen fiatal kortól széles spektrumban segít külső és belső fájdalmainkon. Nézd meg, hogyan szüretelik az árnikát!

Oldalak