A 44 éves műsorvezető őszintén beszélt arról, amiről sok nő nem merne

Úgy gondolta, felesleges titkolóznia.

Korán lépett a változókorba a szép műsorvezetőnő

A természetes menopauza átlagosan 51 éves korban alakul ki, ám genetika, betegség vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy már 40 éves kor előtt bekövetkezik. Bár a korai menopauza egyre több nőnél jelentkezik, sokan szégyellnek róla beszélni, inkább titkolják, mivel kell megküzdeniük. Nem úgy a 44 éves műsorvezető, Amy Robach, aki a DailyMailnek mesélte el, milyen az élete, amióta mindössze 40 évesen belépett a változókor kapuján.

Hőhullámok és izzadás gyötri

A Good Morning America háziasszonya elárulta, hogy gyakran izzadtan ébred éjszaka, nappal pedig hőhullámok gyötrik, és úgy érzi, legalább két évtizeddel idősebb a valódi koránál. Ezek egyébként a korai menopauza általános tünetei, amik kb. ugyanazok, mint a természetes menopauza szimptómái; azt jelzik, hogy a petefészkek egyre kevesebb ösztrogént termelnek. A korai menopauzát kísérheti még:

  • hüvelyszárazság
  • húgyhólyag szabályozásának nehezebbé válása
  • ingerlékenység, hangulatingadozás, depresszió
  • száraz bőr, szem, száj
  • álmatlanság
  • csökkent nemi vágy

Diagnosztizálása

A korai menopauza diagnosztizálása elsősorban vérből történik: megnézik többek között az ösztrogénszintet (amikor az ösztradiol szint 36 alatt van, akkor az a menopauzát jelzi), illetve a follikulus stimuláló hormont (FSH), mely a petefészkek ösztrogéntermeléséért felelős. Abban az esetben, ha a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, az FSH szint megemelkedik; 30 és 40 mIU/ml általában már a menopauzát jelzi - írja a webbeteg.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: Instagram

Oldalak