Az emberek, akik érzelmek nélkül élnek - Ezt kell tudnod az alexitímiáról

Összefoglaltuk, milyen tünetei vannak, és hogyan lehet kezelni.

Mi az az alexitímia?

Ha valaki nem képes átérezni mások vagy éppen a saját érzéseit, nem alakul ki benne földöntúli öröm vagy kínzó fájdalom, sőt még csak kötődni sem tud senkihez, azt rögtön elítélik, és azt mondják: érzéketlen, fensőbbséges, hazug ember. Pedig az esetek nagy százalékában kóros állapotról van szó, az alexitímiáról.

Az alexitímia kifejezés görög eredetű, szó szerinti jelentése „szavak hiánya az érzelmek leírásáraˮ. Az alexitímiás személy sokkal nehezebben vagy épp egyáltalán nem tudja sem mások, sem saját érzéseit átélni, azonosítani, illetve nehezére esik érzéseiről beszélni (sokszor kivételt képez a düh és a félelem). Az alexitímiával már Sigmund Freud, a híres osztrák pszichiáter is foglalkozott, ám a fogalmat először a bostoni Peter Sifneos írta le 1972-ben. Végül az 1976-ban, 11th European Conference on Psychosomatic Research címmel, Heidelbergben megrendezett konferencián fogalmazták meg a pontos meghatározást.

Az érzelmi analfabéták négy fő vonása

Az alexitímiásokat viszonylag könnyű felismerni: általában szorongó, visszahúzódó, beszűkült fantáziájú emberekről beszélhetünk, akik nem elégedettek az életükkel és az egészségükkel sem törődnek. Kóros állapotuk leginkább szociális helyzetekben jön elő, ilyenkor van ugyanis a legnagyobb szükség az érzelmek kifejezésére, amire ők egyáltalán nem képesek. Mivel érzések hiányában nem tudják, mit mondjanak, az ilyen szituációk szinte elviselhetetlen feszültséget generálnak bennük.

A szakemberek 4 pontban foglalták össze az alexitímiások fontos jellemzőit:

  • az érzelmek azonosításának és másoknak történő leírásának nehézsége

  • az érzések és a testi szenzációk megkülönböztetésének nehézsége

  • a fantáziaélet beszűkült voltából származó szimbolikus és képzeleti aktivitás zavara

  • externálisan orientált kognitív stílus (a külső eseményekre való fókuszálás előnyben részesítése a belső tapasztalatokkal szemben)

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!