8 riasztó jele annak, hogy agytumorod van

Az agydaganat az agy szinte minden részében felbukkanhat, és attól függően, hogy hol jelenik meg, sokféle tünetet produkálhat. Érdekesség, hogy ez az egyetlen ráktípus, ami a személyiség megváltozásával járhat. Mutatjuk, ezenkívül melyek a leggyakoribb jelei!

Állandó fejfájás

Nem könnyű különbséget tenni aközött a fejfájás között, amit valamilyen ártatlan betegség okoz, illetve aközött, amit az agytumor idéz elő. Mégis, az agytumor első és legfontosabb tüneteként a makacs fejfájást említik. A rák előjele elvileg az a típusú fejfájás, ami újonnan jelentkezik, és hetekig, hónapokig nem múlik el.

Látásvesztés

Az agytumor okozta látásvesztés nem drámai, sokkal inkább lassú, finom folyamat, ez az oka annak, hogy sokan észre sem veszik, hogy egyre rosszabb a szemük - egészen addig, amíg beleütköznek bútorokba. Bitemporális hemianopsiának nevezik ezt a fajta látásvesztést, a lényege, hogy mindkét szem fél látótere kiesik a halántékfelőli oldalon.

Beszédproblémák

Az agydaganat növekedésével együtt járnak a beszédproblémák, mint például a dadogás, a nevek elfelejtése, de a páciensek jellemzően nehezen értik meg, mit mondanak nekik mások. Ha a tumor a temporális vagy frontális lebenyben növekszik, akkor jelentkezhetnek ilyen tünetek: ezek az agyi területek ugyanis az olyan motorikus funkciókért felelősek, mint például a beszéd, illetve a nyelv megértése.

Szédülés, hányás

Ha a koponyában tumor növekszik, akkor a benne lévő nyomás fokozódni fog, következésképpen a reggeli órákban hányást, hányingert tapasztalhatnak a páciensek. Az agydaganatot jelző rosszullétnek az az ismertetőjegye, hogy nincs előjele, váratlanul jön, és hányás után sem könnyebbül meg az ember, mert folyamatos hányinger gyötri.

Fotó: dailymail.co.uk

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!