A tünetek megjelenésekor már késő megállítani – A rák mellett ez az egyik legsúlyosabb betegség

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes, vagyis az AIDS a humán immunhiány vírus, a HIV fertőzés által okozott betegség. A rák mellett ez az egyik legsúlyosabb kór; ha már megjelentek a tünetek, késő megállítani a terjedését. Az AIDS Világnapján sorra vesszük, milyen tünetekről ismerhető fel - olvass tovább!

1. Náthaszerű tünetek

Néhány héttel azután, hogy a beteg megfertőződik a HIV vírussal, náthaszerű tüneteket tapasztalhat: fejfájást, lázat és fáradékonyságot, éjszakai izzadást. Ezek a kellemetlenségek gyakran egy idő után egyszerűen elmúlnak, és csak jó 10 év múlva követi őket a többi tünet – ennyi idő alatt a betegség szét tud terjedni a testben, és másokat is meg tud fertőzni.

2. Dagadt nyirokcsomók

A testünkön rengeteg nyirokcsomó helyezkedik el, például a nyakon, a tarkón vagy a hónaljban – feladatuk, hogy kivédjék a fertőzéseket. Amikor a HIV elkezd terjedni a szervezetben, az immunrendszer maximális üzemmódba kapcsol, hogy megállíthassa a betegséget, aminek következtében a nyirokcsomók megdagadnak. Ez az állapot akár hónapokig is eltarthat.

3. Fertőzések

A HIV annyira legyengíti az immunrendszert, hogy az szinte egyáltalán nem tudja ellátni a funkcióját – a páciens azt veszi észre, hogy egyre többször betegszik meg, és minden kis fertőzés ágynak dönti. A bőr, a szem, a tüdő és a vese is áldozata lehet olyan baktériumoknak, amiket egy egészséges szervezet könnyen legyőzne.

Fotó: fitlista.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!