Egyre több áldozatot szed ez a ráktípus - 6 tünet, ami jelzi, ha nálad is kialakult

Egyre több emberéletet követel a nyelőcsőrák, hazánkban az utóbbi 40 évben 4,5-szer több a halálos áldozat. A nyelőcső nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél, és általában az alkoholfogyasztás, a dohányzás, de a túlságosan forró ételek, italok is veszélyesek lehetnek. Mutatjuk a főbb tüneteit!

Fájdalmas vagy nehéz nyelés

A fájdalmas vagy nehézkes nyelés a nyelőcsőben fejlődő tumor elsőszámú jele lehet, a daganat miatt ugyanis beszűkül a nyelőcső, ami problémákat okozhat. A páciensek általában akkor figyelnek fel a fájdalomra, amikor könnyű ételeket, esetleg italokat fogyasztanak; a nehézkes nyelés pedig akkor mutatkozik meg, amikor egy falat kenyeret vagy húst nyelne le az illető.

A refluxod vagy gyomorégésed rosszabbodik

Nagyon sok embernek van refluxa, és még több szenved gyomorégéstől, ezek hol rosszabbodnak, hol javulnak. Ha azonban úgy érzed, hogy az utóbbi időben feltűnően romlott az állapotod, az nyelőcsőrákra utalhat; az égő érzést a nyelőcsőbe betörő gyomorsav okozhatja. Nem is hinnéd, de a szakemberek szerint gyakrabban találkoznak olyan esettel, amikor a nyelőcső daganata a gyomorhoz közel alakul ki.

Nehéz ételek után mindig köhögsz

A reflux és a köhögés között szoros kapcsolat van, bár sokan nem látják be, hogy miért. A savas reflux köhögés az egyik ilyen tünet, mely akkor jelentkezik, mikor a sav eléri a hangszalagokat és az alsó légutakba kerül. Már viszonylag kis mennyiségű sav is kiválthatja a savas reflux köhögést, ezért nincsenek a betegek általában tisztában azzal, hogy GERD-től (gastrooesophagealis reflux betegség) szenvednek. A száraz, savas reflux köhögést kísérheti olyan légzőszervi megbetegedés, mint a tüdőgyulladás vagy hörghurut.

Ez a tünet nem jelenti azt, hogy rákos vagy, de ha nem tapasztalsz változást a kezelésektől, akkor érdemes megtükröztetned magad.

Fotó: rd.com

Oldalak

  • 1
  • 2