A legnépszerűbb teafajták és jótékony hatásaik

A hosszú hideg estéken jelentősen megnő a teaházak forgalma, mert menekülünk a meleg élvezetekbe. Számos teafajta létezik, és mindegyiknek nagyon sok egészségre kedvező hatása van. Lássuk ezeket!

A teák legáltalánosabb kategorizálása termesztési helyük és készítési eljárásuk szerint történik. A teakészítés négy fázisból áll. Az első a hervasztás vagy fonnyasztás, aminek célja, hogy a nedvesség távozzon, ezután megsodorják, harmadik lépésként pedig fermentálják, aminek során a szétterített leveleken levegőt fúvatnak át, hogy elősegítsék azoknak a vegyületeknek a képződését, melyek egy tea jellegzetes színét és ízét adják. A negyedik, végső lépés pedig a szárítás.

Fekete tea
Ennek a teának a tulajdonságai a fermentálás idejétől és hőfokától függ. Annál jobb minőségű a tea, minél alacsonyabb fokon fermentálják. Ébresztő hatása miatt kedvelt, jótékony hatással van a vérkeringésre, javítja a szellemi teljesítő képességet. A legkedveltebb fekete teafajták közé tartozik, elég csak a Darjeelingre, az English Breakfastre vagy az Earl Greyre gondolnunk.

Zöld tea
Ez a tea - ellenben a fekete teával - nincs alávetve fermentálási folyamatnak, a levelek megőrzik zöld színűket, ezért hívják szűz teának is. Koffeintartalma elég alacsony, körülbelül egynegyede a kávéénak, de mivel lasabban szívódik fel a szervezetben, hosszabb ideig tart élénkítő hatása. Főként Kínában és Japánban készítik, tehát az onnan származó zöld teák nagy eséllyel jó minőségűek (például Gyokuro, Precious Dew, Gragonwell, Long Jin). Számos jótékony hatása van, többek közt daganatos megbetegedések, cukorbetegség esetén javallott, de kiváló hatással van az anyagcserére, ezért fogyókúrázóknak is ajánlják.

Mate tea
A Dél-Amerikából származó tea neve a kecsuah indiánok „mati” szavából származik, ami eredetileg ivó alkalmatosságot jelölt, később pedig azt lopótököt, amiből a teát isszák napjainkban is kontinensszerte. Ahogy Japánban kialakult a teaceremónia, Dél-Amerikában is hatalmas kultúrája van a mate fogyasztásnak, amely kifejezetten élénkítő hatású, ezért aztán általában kávé helyett isszák. Magas a C-vitamin tartalma, megfázásra, húgyúti és reumás megbetegedésekre is javallott. Szintén segít a fogyókúrában, ráadásul stresszoldó hatása is ismert.

Gyümölcstea
Mivel általában szárított vagy kandírozott gyümölcsből készülnek, nem tealevelekből, a hagyományos értelemben ezeket a teákat nem is lehet teának nevezni. A gyümölcsteák nem tartalmaznak koffeint, tehát elsősorban kiváló szomjoltóként élvezzük és finom ízük miatt fogyasztjuk. Egészségmegőrző hatásuk pedig a tartalmazott gyümölcsök miatt érdemleges.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!