Hipnózissal a gyermekáldásért?

Magyarországon a becslések alapján a párok 20%-a küzd fogamzási problémával. Sokan nőgyógyász, vagy meddőségi specialista segítségét kérik, mások pszichológushoz fordulnak, vagy abban bíznak, hogy a gyermekáldás végül mégis bekövetkezik. Egy hazai meddőségi klinikán a szakmák közötti összefogás jegyében gyógyítják ezt a rendkívül összetett problémát, ahol mostantól relaxáció, és hipnózis is elérhető a párok számára. Higi Vera, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusa abban segít eligazodni, hogy milyen módon segíthetnek ezek a módszerek a gyermekre vágyó párok számára.

A meddőség kezelése a közhiedelem szerint egy alapvetően orvosi folyamat fizikai beavatkozásokkal. Hogy kapcsolódik a pszichológus a szűken vett orvosi szakterületekhez?
Higi Vera: A test és a lélek egymással összefüggő rendszert alkot, amelyet lehetetlen elválasztani. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kezelés során nincsenek meg az önálló szakterületek, hiszen alapvetően az orvos a felelős a testi beavatkozásokért, míg a pszichológus feladata a lelki folyamatok megsegítése, ugyanakkor mindketten felelősek vagyunk „a másik oldalért” is. Az emberrel csak mint egészleges lénnyel lehet kapcsolatba lépni, egy orvos egy konzultáció során akkor is hat a pszichén keresztül a testi folyamatokra, amikor még hozzá sem ért a pácienshez, a pszichológus pedig a saját eszköztárával szintén segíti a testi gyógyulás előmozdítását.

Orvosi értelemben a meddőségkezelés sikere a megszületett kisbaba, pszichológusként mi az Ön kitűzött célja?
Higi Vera: Mindenekelőtt fontos célom, hogy a gyermekre vágyó párok elfogadják, hogy nemcsak az orvosi beavatkozásokon múlik a siker, hanem igenis sokat tehetnek a saját szülővé válásuk érdekében. Magyarországon jellemző, hogy a fogamzási problémával küzdők vagy pszichológushoz fordulnak, vagy meddőségi területen jártas nőgyógyász segítségét kérik, illetve emellett természetesen számos alternatív módszer is létezik. Pedig mindkét terület jelentősége óriási, hiszen a meddőségi területen jártas szülész-nőgyógyász külső segítséget nyújt a gyermek megfoganásához, a pszichológus pedig a belső erőforrásokat mobilizálva segíti a testi folyamatok kedvező változását, ezért együttműködve kell dolgoznunk a siker érdekében.

Mi az oka annak, hogy Magyarországon sokan akkor sem mennek el pszichológushoz, amikor lelkileg nagyon megterhelő élethelyzetben vannak?
Higi Vera: Elsősorban a férfiak részéről találkozunk azzal a vélekedéssel, hogy pszichológushoz fordulni a gyengeség jele. Én ennek az ellenkezőjét vallom, szerintem inkább egy nagyon bátor lépés a probléma felvállalása, amit már követhet egy közös elköteleződés a kedvező változás elősegítésének irányába. Fogamzási problémával küzdő pácienseknél sokszor azt érezzük, hogy azért is tartanak a pszichológustól, mert a testi beavatkozások során az egész szakmai team részese a szülővé válásnak, ezért legalább lelkileg szeretnék megélni az intimitást. Ez egy teljesen érthető kívánság a részükről, ugyanakkor ha végül mégis bizalmat szavaznak a mi munkánknak, akkor pont abban tudunk segíteni, hogy megéljék az intimitást és a biztonságot ebben a rendkívül bizonytalan élethelyzetben.

Hogyan dolgozik egy pszichológus egy fogamzási problémával küzdő pácienssel?
Higi Vera: Már a program elején lehetőség van egy feltáró beszélgetés során közösen körbejárni a gyermekre vágyó párokkal, hogy történt-e bármilyen életesemény, trauma, vagy akár kapcsolati probléma, amely összefügghet azzal, hogy miért késik a gyermekáldás. Hatalmas megkönnyebbülést jelent, amikor valaki megtalálja a válaszait a saját kérdéseire, különösen egy ilyen fontos – egész jövőt meghatározó - területen. A pszichoterápiás program vezetője, Dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta pedig elsősorban a donációs program résztvevőivel, egyedülálló párokkal, valamint a 40 év feletti párokkal foglalkozik, hiszen ezeknek a csoportoknak még több nehézséggel kell szembenézniük, ezért külön figyelmet érdemelnek.

Van-e bármilyen különleges módszer, amely segíti a gyermekvállalást?
Higi Vera: Idén indítottunk el egy hazánkban egyedülálló programot, amely során a gyermekre vágyó nők közvetlenül a beavatkozások – például az embrió visszaültetése - előtt relaxációt, illetve hipnózist vehetnek igénybe, ezáltal elősegítve annak a testi és lelki állapotnak az elérését, amely a lehető legfelkészültebben várja az embrió befogadását. A relaxációt többnyire már ismerik a párok, a hipnózissal kapcsolatban viszont fontos az előítéletek eloszlatása. Sokan tartanak attól, hogy nem fognak emlékezni semmire, pedig egy hasonlattal élve a hipnózis úgy működik, mint amikor egy moziban megnézünk egy olyan filmet, amely teljesen magával ragad minket. Ilyenkor a külső környezet nem számít, az időt is máshogy érzékeljük, bevonódunk az élménybe. Hipnózisban is hasonló módon dolgozunk, egy olyan élménybe való bevonódással segítjük az ellazulást, amelyet a reménybeli édesanya leginkább alkalmasnak tart arra, hogy kilépjen az itt és most szorongásából, és testileg-lelkileg nyugalmat találjon.

Oldalak

Lifestyle
Vajon rád vagy épp a párodra is az anyagiasság a jellemző? Ha igen, lehet, hogy változtatnotok kéne az elveiteken...
Utazás
Euróoa egyik leggazdagabb országa több új módosítást hagyott jóvá a külföldiekről szóló törvényben, amivel újabb kísérletet tett arra, hogy az országot vonzóbbá tegye a külföldi munkavállalók és...
Fashion&Beauty