A legerősebb rákellenes zöldségek

Az egészséghez vezető út egyik kulcsa a rendszeres zöldségfogyasztás. Tudtad, hogy némelyik rákmegelőző hatással is bír? Olvass tovább és ismerd meg ezeket!

Sajnos ma már korunk népbetegségének számítanak a különböző daganatos megbetegedések. Rendszeres szűrővizsgálattal, helyes táplálkozással és egészséges életmóddal azonban sokat tehetsz azért, hogy elkerülhesd. A betegség elleni legjobb módszer a megelőzés, így csökkentheted leghatékonyabban kialakulásának kockázatát. Válts életmódot, mozogj rendszeresen és fogyassz bőséggel antioxidánsokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket! Most bemutatunk néhány zöldséget, amelyek segítségedre lehetnek ebben.

Paradicsom
A szezon egyik legkedveltebb zöldsége, melyet a legváltozatosabb formában tudsz elkészíteni. A legjobb azonban, ha nyersen fogyasztod: már napi két paradicsommal is sokat tehetsz egészséged megóvásáért. A piros zöldség titka a benne nagy mennyiségben előforduló festékanyaga, a likopin. Ez az anyag hatékony fegyver az úgynevezett szabadgyökök ellen. A rákos megbetegedések egyik fő oka ugyanis bennük keresendő: azzal, hogy károsítják a sejtmagban található örökítő-anyagot, megindítják a sejtburjánzást. A likopin mellett nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, melyek köztudottan antioxidáns hatással bírnak. A paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a szív megbetegedéseinek kockázatát is.

 

Brokkoli
Nemcsak finom köretet készíthetünk belőle, hanem számos értékes tápanyagának köszönhetően jelentős szerepe van a daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentésében. A benne található úgynevezett kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, vagy akár visszafordítani a tumorok kialakulását. Ez az anyag segíti a szervezet természetes védekezőfunkcióját a daganatos sejtek elpusztításában.

A benne található enzimek jótékony hatással bírnak anyagcserénkre is, illetve méregtelenítésben is fontos szerepe van. Ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag zöldség: magas arányban tartalmaz többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort, nyers állapotban még A-vitamint is, illetve antioxidáns hatással bíró C- és E-vitamint is.

 

Fokhagyma
Ez a sokoldalúan felhasznált növény nemcsak a megfázás és az influenza leküzdésében nyújthat segítséget. Kutatások igazolják, hogy közömbösíti a szabadgyököket és lassítja azokat a folyamatokat, amelyek daganatos megbetegedéshez vezetnek. Mindemellett erősíti immunrendszerünket, természetes antioxidánsokat tartalmaz, illetve vírusölő hatása is ismert. Nyersen fogyasztva élvezhetjük leginkább egészségvédő hatását, ha azonban különleges és erős aromája miatt nem tudjuk ilyen formában fogyasztani, főzhetjük is - így azonban veszít értékes anyagaiból. Rákmegelőző hatása mellett jelentős szerepe van a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében is.

Oldalak

Sztárok
Bár Katalin hogylétéről március óta szinte semmit sem hallani, a brit királyi család rajongóinak kedélyét pár napja egy fotó borzolta fel: sokan a kép miatt következtetnek arra, hogy a hercegné...
Lifestyle
Ha neked is egy életre eleged van abból, hogy a galambok és a többi madár a kertedbe vagy épp a teraszra piszkít, esetleg teljesen tönkreteszik a repülő betolakodók a veteményest, akkor van egy jó...
Sztárok
A 45 éves Kourtney Kardashian gyakran sokkolja a világot a bizarr szépségtrendjeivel és hajmeresztő gyereknevelési szokásaival. Legújabb húzásával ismét sikerült meglepnie rajongótáborát.