A cukorbetegség jelei - Ezekre figyelj oda nagyon!

A cukorbetegség jellemzően az a betegség, amelyre sokan nem fordítanak kellő figyelmet, pedig ha nem kezelik megfelelően, akkor akár komolyabb következményei is lehetnek, pedig ma már jól karbantartható betegségről van szó.

A cukorbetegség típusai
A cukorbetegségnek két változatát különböztetik meg a gyógyászatban. Létezik egyes, illetve kettes típusú cukorbetegség. A cukorbetegség egyes típusa általában fiatal korban jelentkezik. A legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fokozott étvágy és szomjúságérzés, a testsúly csökkenése, illetve a folyamatos fáradtság érzése. A kezelése hasonlít a másik fajtához, habár jellemzően gyermekkorban jelentkezik - általában inzulin injekcióval vagy gyógyszerekkel kezelhetjük a betegséget és ezen kívül az étrendre is oda kell figyelnünk.

Kettes típusú cukorbetegség
Ez a típusú cukorbetegség általában már felnőttkorban és legtöbbször 30 éves korunk után alakul ki. Leggyakrabban az inzulinrezisztencia áll a hátterében vagyis az az állapot, amikor a szervezet által termelt inzulin már nem képes megfelelően csökkenteni a vércukorszintet.

Kialakulásának okai
A kettes típusú cukorbetegségnél az örökölt hajlam mellett számos más probléma is szóba jöhet.

  • Az egyik legnagyobb hajlamosító tényező lehet az elhízás és a testmozgás hiánya
  • Az életkor növekedésével szintén nagyobb lehet a kockázata a cukorbetegség kialakulásának
  • Ha a családban volt már ilyen betegség, akkor szintén érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a rendszeres vércukorszint mérésre
  • Esetleges terhességi diabétesz kialakulása után szintén nagyobb az esélye, hogy a kettes típusú cukorbetegség kialakuljon

Kezelése
A gyógyszerek szedése és a folyamatos ellenőrzés mellett egy dietetikus tanácsát kikérve teljes életet élhetünk. Egyes esetekben még az édességről sem kell teljesen lemondanunk, hiszen ma már a legtöbb boltban könnyen beszerezhetőek a diabetikus nassolni valók.

Emellett ennél a betegségnél is fontos a folyamatos testmozgás, ezért érdemes a cukorbetegeknek is legalább 30 percet áldozniuk valamilyen sporttevékenységre vagy akár csak a sétára. Továbbá fontos, hogy minden esetben előbb kikérjük az orvos tanácsát, illetve mozgás közben figyelni kell a vércukorszintet és ha túl alacsony, akkor érdemes abba hagyni az edzést.

Oldalak