8 élelmiszer, amit betiltottak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban szigorú törvények és szabályok uralkodnak: olyan termékeket tiltottak be, melyek nem felelnek meg az ott előírt élelmiszeripari elvárásoknak. Olyan ételek, mint például a fugu, a haggis, a libamáj, vagy a lóhús egyes országokban teljesen legális tápanyagforrások, és szabadon forgalmazhatók, ugyanakkor a tengerentúlon törvény bünteti ezek forgalmazását.

Fugu

Ez a halfajta eredetileg Japánból származik. Fogyasztása elsősorban azért is jelent életveszélyt, mert helytelen feldolgozásával a szervezetében termelődő méreg miatt a fogyasztó könnyen áldozatává válhat a megemésztett falatoknak. Elkészítéséhez magas szintű szaktudás szükséges, hiszen a méreg eltüntetése a szakács gondos és pontos munkáján múlik. Ugyanis ha nem megfelelően filézik ki a halat, a benne található tetrodotoxin megbéníthatja áldozatát, majd leállítja a légzést azonnali halált okozva. A „veszélyes játék”, a kockázattal járó magas adrenalin azonban sokak számára még így is nagyon vonzó: éppen ezért néhány amerikai étteremben megtalálhatják a különleges halféléből készült ételek listáját.

Haggis

A haggis Skócia egyik nemzeti étele, amit már 1971 óta tiltólistára vettek az Egyesült Államokban, mivel a hurkaféle birkatüdőt tartalmaz, ami sérti a szövetségi élelmiszerbiztonsági szabályokat. A skót kormány már több alkalommal tett erőfeszítéseket azért, hogy ismét lehetséges legyen a haggis importálása, de eddigi próbálkozásaik sikertelenek voltak.

Fotók: wordpress.com, foodrepublic.com

Oldalak