5 egészségesebb alternatíva étolaj helyett

A klasszikus étolaj - vagyis a napraforgóolaj - a legtöbb háztartásban a sütés egyik fontos összetevője. Néhányan vajat vagy zsírt használnak, de a legtöbben mégis az étolaj mellett döntenek. Ám vannak olyan növényi olajak, melyek egészségesebbek a napraforgó magjából nyert sűrű folyadéknál. Felkutattuk az 5 legjobbat, melyek sütésre és főzésre egyaránt alkalmasak.

Szezám
A szezámolaj nagymennyiségben tartalmaz mangánt, magnéziumot, vasat, foszfort, ezen kívül tele van antioxidánsokkal. B1- és E-vitaminban gazdag, és fél pohárnyi háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej. Hasznos a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, fogyasztása ajánlott például azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek, illetve cukorbetegeknek is segíthet.

Szója
A szójaolaj többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Olyan anyagok termelésében vesznek részt, melyeknek gyulladás- és vérzésgátló hatása van, de szerepet játszanak a zsírok szervezeten belüli szállításában is. A szójaolajnak magas a lecitintartalma is, mely egyes vélemények szerint pozitív hatást fejt ki a gondolkodásra.

Olíva
A listáról nem maradhat ki az olívaolaj, mely közismerten egészségesebb, mint az étolaj. Ez az olaj a leghatásosabb a szív megbetegedései ellen, nagymértékben csökkenti az úgynevezett LDL-szintet a vérben, mely az érelmeszesedésért és a szívkoszorúér megbetegedéséért felelős. Sok E-vitamint tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztést, sőt, a rákos betegségek és az öregedés ellen is hatásos.

Kókusz
A kókuszolaj, vagy másnéven kókuszvaj legnagyobb különlegessége, hogy laurinsavat tartalmaz. Ilyen anyag van például az anyatejben is, ez erősíti az immunrendszert, az emberi szervezetben baktérium- és vírusölő hatást fejt ki. Védelmet ad többek között az influenza ellen, vagy gátolja a herpeszek kialakulását.

Mogyoró
A mogyoróolaj legnagyobb előnye, hogy rendkívül sok vitamint, többek között A-, E-, D-, F-, illetve többféle B-vitamint tartalmaz. A szeléntartalom miatt antioxidáns hatása van, de rengeteg enzimet és nyomelemeket is tartalmaz. Ez a növényi olaj is megakadályozza az érelmeszesedést, erősíti az immunrendszert, és a vércukorszintet is pozitívan befolyásolja.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!