4 egészséges táplálékkiegészítő

Napjainkban a táplálékkiegészítőknek se szeri, se száma. Ennek ellenére ritkán tudjuk kapásból, hogy miért hasznosak, vagy mire használhatók. Most bemutatunk néhányat!

Kék-zöld algák
Adatokkal bizonyítható, hogy már 3,5 billió éve megtalálhatóak a Földön. Előfordulnak az óceánokban, a tengerek vizében, édesvizekben, valamint a száraz vidékeken a talajkéregben. Ma már olyan helyeken élnek, ahol alig akad más életre utaló jel, főként az Arktiszon és az Antarktiszon.

Az algák többnyire a sziklákat borítják be. Viszonylag hamar, az 1950 és 1960-as években már felismerték az előnyeit, de a belőlük készült ételkiegészítőt csak 1970-es években kezdték árusítani. Nagyszerű A-, B12-, C-vitamin és magánforrás. Egy teáskanálnyi fedezi az egész napos szükségleteinket. Por és tabletta formájában juthatunk hozzá. Depressziós betegeknél bizonyítottan pozitív hatással bír az erőnlétükre és az állapotukra. Felhasználhatjuk a sütemények készítésénél a száraz összetevőkhöz adagolva, de ügyeljünk rá, hogy kevés is elég belőle (1/4 teáskanál).

Klorella
A civilizációnkat sújtó népességrobbanással kapcsolatos félelmek és az egyre nagyobb gondot jelentő élelmiszer-ellátás ösztönözték a kutatókat a klorella széles körű vizsgálatára. Eredményeként rájöttek arra, hogy kitűnő és olcsó táplálékforrás. Granulátum és tabletta kiszerelésben kapható. Kiváló vitaminforrás, de található még benne fehérje, vas, cink, magnézium és foszfor. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, segít a rák megelőzésében, és az elhízás elleni harcban is. A szárított változata az élelmiszerek többségéhez hozzáadható, növelve ezzel tápanyag- és antioxidáns tartalmukat.

Tejsavófehérje
A tejsavó a sajtkészítés egyik mellékterméke. Bioaktív alkotórészei miatt nagyon értékes, gyulladáscsökkentő és rákellenes ismérvei vannak. Ha a legjobb arányban szeretnénk ehhez hozzájutni, akkor a koncentrátumot vásároljuk belőle.

A tejsavó port gyakran keverik turmixokhoz, péksüteményekhez, gyümölcskenyerekhez, ezzel értékes fehérjéket adva hozzájuk. Kiváló fehérje, kalcium és foszforforrás. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatású, és szerepe van a testsúly szabályozásában is.

Élesztő
Annak ellenére, hogy sok élesztőgombafaj veszélyes az emberre, két fajtája, nevezetesen a pék- és sörélesztőt évezredek óta használjuk. Nemes egyszerűséggel forradalmasította a pékipart, biztosítva a kenyér ipari mennyiségű előállítását. Vegetáriánusok körében kedvelt a kesernyés ízű sörélesztő, magas B-vitamin tartalma miatt. Ma már gond nélkül beszerezhetőek pehely és por kiszerelésben egyaránt. Fogyasztása az immunrendszerre jó hatással bír, és az influenzás megbetegedések számát is csökkentette. Próbáljuk ki müzlikhez, joghurtokhoz, vagy levesekhez, süteményekhez, egytálételekhez adagolva. Tárolása egyszerű, hűtőszekrényben akár három évig is eláll.
 

Oldalak

Sztárok
Anne Hathaway igazán nosztalgikus hangulatba került a Neveletlen hercegnőt visszanézve, a színésznő el is érzékenyült karrierje kezdetére visszatekintve, valamint azt is elárulta, hogy az egyik...
Lifestyle
A Mars titkai folyamatosan meglepetést okoznak a kutatóknak. Most az InSight űrszonda adatai szállították a nagy leleplezést!
Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!