Egészség

Döbbenetes: 2019-ben rekordot döntöttünk a szervadományozásban

2019-ben összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon! Ez rekordnak számít, de még így is sokan várólistán vannak!

Az utolsó remény

A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegek részére nyújtja a legjobb minőségű és sokszor az egyetlen gyógymódot. Azonban az életmentő és életminőség javító transzplantációkhoz donorokra és donorszervekre van szükség. A szervadományozás elsősorban elhunytakból, pontosabban dobogó szívű agyhalottakból történik Magyarországon és Európa szerte. Hazánkban az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda felelős mind a hazai szervkivételi riadók, mind pedig a nemzetközi szervcserék szervezéséért. 2019-ben több szervadományozás volt Magyarországon (180 elhunyt donor), mint a megelőző évben (168). 2019-ben összesen 440 szervátültetés történt itthon a négy egyetemi városban működő 7 szervtranszplantációs központban. A szívátültetések éves esetszáma (72 szívátültetés 2019-ben) kiemelkedő a magyar szívtranszplantációs program történetében.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: Pixabay

Oldalak

Egészség
Utazás
Magyarországon is sok állat esik áldozatul az autósoknak, de egy kis odafigyeléssel ezt el lehet kerülni. Ráadásul ezt az állatfajt nem is könnyű észrevenni.
Lifestyle
A rizsfőzés után olyan, mintha csak egy koszos levet látnánk, ami általában a lefolyóban végzi. Ha viszont meglátod, mihez lehet kezdeni vele, kétszer is átgondolod, hogy kiöntsd-e!
Sztárok
A francia színész idén novemberben tölti a 89-et, friss fotót pedig már rég láthattunk róla, most azonban lánya, Anouchka a minap reggelizés közben örökítette meg legendás édesapját, a felvételt...