Varázslatos ólomkatonák - a legszebb régi játékok karácsonyra - válogatás

Most légy okos tapsifüles! Gazdálkodj okosan, ugró béka és kisvasút. Emlékeztek még gyerekkorunk megunhatatlan játékaira? Összegyűjtöttük a legkedvesebbeket, amelyek még ma is beszerezhetőek.

A karácsonyról akaratlanul is mindenki az ajándékokra illetve az ajándékozásra asszociál. Mindannyian szeretnénk meghitté és tartalmassá tenni az ünnepet. Az ötletek, tárgyak, meglepetések között minden családban első helyet foglalnak el a játékok. Akár meghitt emlékeinkből táplálkozunk, akár jelen életünk részeként gondolunk a játékokra, nélkülük nem telhet el a szenteste egyetlen gyerek számára sem. Így volt az a múltban is, nincs olyan békebeli fotó vagy képeslap, ahol ne lennének jelen az adott kornak megfelelő játékszerek. Mert a gyermeki öröm, megélve vagy megadva az egyik legcsodálatosabb dolog ami történhet velünk.

Karácsonyfa nincs szépen becsomagolt játékok és a fa körül zakatoló játékvasút nélkül. Legalábbis azok számára, akik nem hagyják feledésbe merülni hagyományainkat. Gubányi István édesapjától, az alapító-tulajdonos id. Gubányi Istvántól vette át a Regiment játéküzlet vezetését és az évtizedek alatt felhalmozott tudást a régi játékokról. Ez a szenvedély esetükben családi tradíció: már a nagyapa is megőrizte legkedvesebb gyermekkori játékait.

Unokája így mesél a kezdetekről: - Nagyapám az ólomkatonákat felnőtt korában, az 1940-es években saját maga kezdte el készíteni, eredeti, játékgyárak által gyártott német szerszámokból. Ezt a vonalat folytatta Édesapám már saját tervezésű figurákkal és szerszámokkal a 90-es évek közepén. Végül innen fakadt az elhatározás, ehhez kell egy üzlet, ennek nem csak nívós kézművesvásárokban, hanem a mindennapokban is jelen kell lenniük. Így tehát megnyitottuk 2000-ben a saját mesevilágunkat tükröző üzletünket, a Regimentet. Némi kitérőkkel a megnyitás óta kizárólag régi, antik, vintage, retró játékokkal foglalkozunk kizárólag. Egy játéküzletnek természetesen a karácsony az egyik legfontosabb időszak. Ilyenkor keresik az izgatott szülők a leginkább, hogy mit is hozzon majd Szenteste a Jézuska. Ennek próbálunk eleget tenni immár 21 esztendeje, így idén is. A legnépszerűbbek még mindig az ólomkatonákon felül, számos méretarányban a játékvasutak, más anyagokból készült katonák, a haza játékgyártás darabjai, eredeti Matchboxok, háború előtti rég elfeledett kincsek. De az ugró béka, a trafikos kis pisztoly és a 20-as, 30-as évek német játékcsodái is visszatértek a divatba.

Galériánkban összegyűjtöttük a legikonikusabb játékokat, amiknek mindenki örül és amelyek még ma is beszerezhetőek.

Fotó: fortepan, Regiment játéküzlet
A Szent Család vagy Betlehem az 1920-as években készült, német Schneider szerszámokkal. A figurákat a Gubányi család maga öntötte és festette.
Kattints a további képekért!

Oldalak