Retro karácsony - Ezek voltak gyerekkorunk legmenőbb ajándékai

Ezeknek örültek a legjobban a 70-es és 80-as években a gyerekek.

Retro vs. modern?

A karácsony – bármennyire is szeretnénk, ha ez változna – javarészt mindig az ajándékokról szólt, főleg a gyerekek számára, akik minden évben levelet írnak arról, mit szeretnének kapni, és alig várják, hogy a fa alatt felleljék a nekik szánt csomagot. Régen sem volt ez másképp, hiszen a gyermekek már húsz-harminc évvel ezelőtt is imádtak bontogatni, mindössze annyi a különbség, hogy más ajándékok voltak a népszerűek akkor, mint most. Nem elektronikai kütyükre és számítógépes játékokra vágytunk, sokkal inkább babákra, játékautókra és hintalovakra. Cikkünkben 45 felettiek vallottak arról, minek örültek a legjobban gyerekként – elevenítsük hát fel a legjobb retro karácsonyi ajándékokat.

„A 80-as években kaptam meg az első Barbie babámat, ami akkor hatalmas öröm volt. Az egész osztályban csak három lánynak volt, így én nagyon kivételesnek éreztem magam és hálás voltam a szüleimnek. Magyarországon csak néhány helyen lehetett venni és akkor is csak úgy volt esélyed venni, ha volt ismerős a játékboltba, mert azt a pár darabot gyorsan elkapkodták.” Viki (49)

„1982-ben kaptam meg az első kisvasutamat, amit a nagyszüleim külföldről hozattak be nekem. Akkor egyébként minden játék nagy kincs volt, mert nem kaptunk csak úgy a hétköznapokban. Karácsony vagy szülinap alkalmával juthattunk hozzá egy egy darabhoz és azokkal nagyon sokáig játszottunk, szerintem jobban megbecsültük őket, mint a mai gyerekek. De nem csodálom, hiszem ma már a hipermarketek polcain szinte minden megtalálható, elérhető áron.” Ottó (45)

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak

Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.