Karácsony gluténmentesen - Hagyományos sütik új köntösben

Mostantól a gluténmentesen étkezők is fogyaszthatnak bejglit vagy zserbót karácsonykor. Íme a nagy klasszikusok, mentes változatban.

A legnehezebb időszak

A gluténmentes étrend követőinek a karácsony mindig az egyik legnehezebb időszak az évben, hiszen a bejglik, zserbók és mézeskalácsok forgatagában mindig fájdalmasabban tudatosul, mi mindenről kell lemondaniuk. Ennek mostantól nem kell így lennie - az Ed Haas szakértőinek segítségével elhoztuk kedvenc klasszikusaink gluténmentes változatát.

A tökéletes mentes zserbó

A nagyi zserbója mentes verzióban

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 20 dkg rizsliszt, 1 db tojás, 1 csomag vanillincukor, 4 dkg cukor, 20 dkg sütőmargarin, 1 dl tej, 1 csomag gluténmentes instant élesztő, csipet gluténmentes sütőpor, csipet só

A töltelékhez:

12 dkg darált dió (vagy mandula), 1 csomag vanillincukor, 8 dkg cukor, 20 dkg sárgabarack dzsem

A csokoládémázhoz:

10 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.

Az elmaradhatatlan diós bejgli

A karácsony nem múlhat el bejgli nélkül - most már mentesen is

Hozzávalók (1 rúdhoz):

A tésztához:

15 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg cukor, 1 csomag vanillincukor, fél csomag instant élesztő, 1 db tojás (+1 a kenéshez), csipetnyi só, 1 dl tej, fél evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé

A töltelékhez:

10 dkg dió, 8 dkg cukor, kevés reszelt narancs és citromhéj, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1 kis alma lereszelve, 5 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg mazsola, ízlés szerint őrölt fahéj és szerecsendió

Elkészítés:

A vajat/margarint kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegítjük, majd összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Összegyúrjuk amíg kissé levegős, sima tésztát nem kapunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg közepesen sűrű keveréket nem kapunk. Kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel olyan módon, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék és szorosan feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, a tetejét kétszer megkenjük felvert tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotók: Ed Haas

Oldalak

  • 1
  • 2