Christmas

Karácsony gluténmentesen - Hagyományos sütik új köntösben

Mostantól a gluténmentesen étkezők is fogyaszthatnak bejglit vagy zserbót karácsonykor. Íme a nagy klasszikusok, mentes változatban.

A legnehezebb időszak

A gluténmentes étrend követőinek a karácsony mindig az egyik legnehezebb időszak az évben, hiszen a bejglik, zserbók és mézeskalácsok forgatagában mindig fájdalmasabban tudatosul, mi mindenről kell lemondaniuk. Ennek mostantól nem kell így lennie - az Ed Haas szakértőinek segítségével elhoztuk kedvenc klasszikusaink gluténmentes változatát.

A tökéletes mentes zserbó

A nagyi zserbója mentes verzióban

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg kukoricaliszt, 5 dkg gluténmentes étkezési keményítő, 20 dkg rizsliszt, 1 db tojás, 1 csomag vanillincukor, 4 dkg cukor, 20 dkg sütőmargarin, 1 dl tej, 1 csomag gluténmentes instant élesztő, csipet gluténmentes sütőpor, csipet só

A töltelékhez:

12 dkg darált dió (vagy mandula), 1 csomag vanillincukor, 8 dkg cukor, 20 dkg sárgabarack dzsem

A csokoládémázhoz:

10 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, 3 dkg vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben (1dl) 1 kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet (kukorica és rizs), illetve a keményítőt a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanillincukrot, a cukrot, a tojást, a sót, a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. Lágy, szinte kenhető tésztát kapunk, amelyet 2 részre osztunk. Hagyományos módon nem tudjuk kinyújtani a tésztát, mivel az lágy, így két szilikonos sütőpapír között nyújtjuk ki egy 35x25cm nagyságú sütőlap méretére, de úgy, hogy a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig. A kinyújtott tésztát a sütőpapírral együtt tesszük a sütőlapra, majd a felső sütőpapírt óvatosan lehúzzuk a tésztáról. A tésztalapot megkenjük barackdzsemmel és megszórjuk a cukorral és a vanillincukorral összekevert darált dióval. A második tésztalapot hasonlóan nyújtjuk ki az elsőhöz, majd a felső sütőpapírt eltávolítjuk a tésztáról és az alsó sütőpapírral, megfordítva helyezzük az alsó tésztalapra, végül azt is óvatosan lehúzzuk. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük előmelegített sütőben, légkeverés mellett 150 fokon kb. 35 percig. A megsült tésztát, ha kihűlt áthelyezzük a sütőpapírral egy hosszúkás süteményes tálra, a sütőpapírt eltávolítjuk és az elkészített csokoládémázzal bevonjuk. Ha kihűlt kis kockákra vagy hosszúkás szeletre vágjuk.

Az elmaradhatatlan diós bejgli

A karácsony nem múlhat el bejgli nélkül - most már mentesen is

Hozzávalók (1 rúdhoz):

A tésztához:

15 dkg kukoricaliszt, 5 dkg rizsliszt, 5 dkg étkezési keményítő, 8 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg cukor, 1 csomag vanillincukor, fél csomag instant élesztő, 1 db tojás (+1 a kenéshez), csipetnyi só, 1 dl tej, fél evőkanál tejföl, 1 teáskanál citromlé

A töltelékhez:

10 dkg dió, 8 dkg cukor, kevés reszelt narancs és citromhéj, 1 mokkáskanál vanília aroma, 1 kis alma lereszelve, 5 dkg margarin vagy vaj, 5 dkg mazsola, ízlés szerint őrölt fahéj és szerecsendió

Elkészítés:

A vajat/margarint kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegítjük, majd összemorzsoljuk a liszttel és hozzáadjuk a kevés tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, sót, citromlevet és a maradék cukrot. Összegyúrjuk amíg kissé levegős, sima tésztát nem kapunk. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Amíg pihen a tészta, összeállítjuk a tölteléket. Egy lábosban összekeverjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg közepesen sűrű keveréket nem kapunk. Kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel olyan módon, hogy a széleken 2 cm hely maradjon, nehogy feltekeréskor kifolyjon a töltelék és szorosan feltekerjük. Sütőpapírra tesszük, a tetejét kétszer megkenjük felvert tojással. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési fokozaton, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Cikkünk folytatódik, lapozz.

Fotók: Ed Haas

Oldalak

Christmas
Fashion&Beauty
Ha nyomon követed a közösségi média világában felbukkanó legújabb trendeket, valószínűleg már te is találkoztál a körömtetoválással.
Lifestyle
A zuhanyzás befejeztével a lefolyónál éktelenkedő hajcsomót megpillantani sosem kellemes élmény. Sőt, olykor akár egészen stresszes felfedezés is lehet, milyen sok hajszál hullott ki egyetlen...
Lifestyle
Romantikus kapcsolataink életünk meghatározó részét képezik, mint ahogy munkahelyünk is, hiszen napjaink felét itt töltjük. Nem csoda hát, ha ez a kettő néha egybeforr egy-egy különös álmon keresztül...