Bed&Love

Kiszámolták: ennyi időbe telik szerelembe esni

Míg a legtöbb kutatás hetekről vagy napokról beszél, egy a Syracuse Egyetem által végzett felmérés szerint sokkal, de sokkal kevesebb idő is elég ahhoz, hogy szerelembe essünk.

A szív esik szerelembe vagy az agy?

Stephanie Ortigue, a Syracuse Egyetem professzora által végzett metaanalízis-vizsgálat szerint a szerelembe esés nemcsak ugyanazt az eufórikus érzést tudja kiváltani, mint például a kokain használta, de ugyanakkor az agy intellektuális területeit is érinti. Amikor egy személy szerelmes lesz, az agy 12 területe lép párhuzamosan működésbe, hogy eufóriát kiváltó vegyi anyagokat, például dopamint, oxitocint és adrenalint szabadítson fel. A szerelem érzése kifinomult kognitív funkciókat is érint, mint például a mentális reprezentáció vagy a testkép. Ezért mondják hát, hogy aki szerelmes szebbnek látja a világot. Felmerül viszont a kérdés: a szív esik szerelembe vagy az agy?

"Ez mindig trükkös kérdés" - nyilatkozta a professzor a Science Dailynek. "Azt mondanám, hogy az agy, de a szív is rokon, mert a szeretet összetett fogalmát alulról felfelé és felülről lefelé irányuló folyamatok alakítják ki az agyból a szívbe, és fordítva. Az agy stimulációt generálhat a szív számára, ilyenek azok a bizonyos pillangók a gyomorban. Néhány tünet, amelyet néha a szív megnyilvánulásaként érzünk, valójában az agyból ered." Tehát kimondhatjuk, hogy szerelembe esni valódi csapatmunka a szerveink részéről. A kutatás legromantikusabb része mégis az az időmennyiség, ami elég ahhoz, hogy valaki szerelme essen. Kíváncsi vagy a számra? Részletek a galériában!

A kutatás arra is kitért, hogy a szeretet szó szerint arra ösztönöz minket, hogy legyőzzünk minden akadályt, ami az utunkba kerül. A szerelem az agy jutalom részéhez kapcsolódik, és a kutatók szerint ennek biológiai szempontból van értelme. Ha az emberek nem lennének motiváltak a kapcsolati problémáik megoldására, a bajok első jelére mindenki kint lenne az ajtón, és a fajunk egyszerűen kihalna.
Kattints a további képekért!

Az év utolsó hónapja az ünnepi készülődésről, a karácsonyról szól. Mindannyian másként éljük meg ezt a szép időszakot és másként készülődünk rá. A születésünk pillanata sok információt elárul rólunk. Többek között az érzelmeinkről, vágyainkról és érdekességgel szolgálhat arról is, hogy mit szeretünk és hogyan készülődünk az egyik legszebb ünnepünkre a karácsonyra.

Leadfotó: 123rf.com, Forrás

Oldalak

Bed&Love
Sztárok
Idén is nagyszabású gálaműsorban választják majd meg Magyarország Szépét: az illető, akinek a korona kerül majd a fejére, a Miss World Hungary cím birtokosa lesz egy éven át, valamint ő képviseli...
Utazás
Hetven éve, 1954. május 30-án történt Magyarország legsúlyosabb vízi tömegszerencsétlensége: Balatonfüreden 23 ember vesztette életét, amikor a gyermeknapon felborult a Pajtás gőzös. A tragédiát...
Sztárok
Csak ősszel tér vissza a színpadra a neves magyar énekesnő, Keresztes Ildikó. Az 59 éves híresség a Nők Lapjának árulta el, hogy nemrégiben daganatot találtak az agyában, s egy műtéten is átesett.