A 4 legborzalmasabb és leghihetetlenebb alvászavar

Ha az egészséges életmód kerül szóba, az alvás jelentősége még mindig nem elég hangsúlyos. Pedig az alvás megfelelő mennyisége és minősége alapvető szükséglet a szervezet számára. Ezt minden bizonnyal azok tudják legjobban, akik valamilyen alvászavarral küzdenek, és nem tudnak eleget vagy elég jól aludni. Most összegyűjtöttük a 4 legbizarrabb és leghihetetlenebb alvászavart.

REM alvási viselkedészavar

Az alvás REM fázisáról biztosan mindenki hallott már, itt jön elő az álmok nagy része, míg a végtagok képtelenek a mozgásra. Kivéve az alvási viselkedészavarral küzdőket, akik tudnak mozogni, és teljes egészében megélik a legextrémebb, élénk álmaikat is.

Az ebben szenvedők felkelnek, sokszor beszélnek, sikítoznak, adott esetben ütnek, rúgnak is, és nem ébrednek fel, csak ha felkeltik őket. Ha a rendellenességet nem kezelik, egyre erőszakosabbak lesznek a betegek. Arra is volt már példa, hogy a viselkedészavarral küzdő álmában kiugrott az ablakon, tehát nemcsak másokra, hanem saját magukra nézve is veszélyt jelentenek az ebben szenvedők.

Szexszomnia

Az egyik legbizarrabb, és egyes esetekben valószínűleg a legijesztőbb alvási rendellenesség az úgynevezett szexszomnia. Ez tulajdonképpen nem más, mint az éjszakai öntudatlan szex. A betegséget 1996-ban írták le, de oka és eredete ismeretlen. Enyhébb esetekben csak a szexuális együttlét apróbb megnyilvánulásait produkálja álmában a beteg, például hangosan nyög.

Ha viszont komolyabb a helyzet, akkor az ebben szenvedő maszturbál, vagy előfordul, hogy megpróbál valakit – öntudatlan állapotban – megerőszakolni, mert alvás közben kívánja meg a szexuális együttlétet. Felismerése óta a rendellenesség számos, titokzatos szexuális zaklatásos esetre adott magyarázatot, ami már csak azért is szörnyű, hiszen az elkövetők nem emlékeznek, mit tettek alvás közben, és nagy valószínűséggel ébren nem lennének képesek ilyenre.

Narkolepszia

Mindenkinek vannak olyan pillanatai egy fárasztó nap folyamán, amikor az íróasztalnál ülve, vagy akár a buszon állva úgy érzi, ott helyben álomba tudna szenderülni. Aki azonban narkolepsziával küzd, az valóban bármelyik pillanatban elaludhat, és ez szó szerint értendő: például evés, séta vagy akár vezetés közben. Képzeld el, hogy egy izgalmas filmet nézve az egyik percben még felnevetsz egy vicces jeleneten, pár másodpercre rá pedig már öntudatlan vagy.

Ezek az alvási fázisok azonban rövidek. Az ebben szenvedők szinte állandóan álmosak, és a gyors alvások után felfrissülnek, ám csak maximum néhány órára. A rendellenesség egyes esetekben nagyon komoly. A tüneteket eredményesen vissza tudják szorítani, de a betegségre valódi, hatékony gyógymódot nem találtak.

Halálos álmatlanság

Az örökletes halálos álmatlanság (FFI) egy genetikai alvászavar, az agy megbetegedése. Minden bizonnyal a legritkább, ám a legszörnyűbb rendellenesség. A lényege, hogy a beteg egyre súlyosbodó álmatlanságban szenved.

Az alvás ilyen mértékű hiánya eleinte elbutulást okoz, majd komoly energiahiány lép fel. Az ebben szenvedőknél szép lassan olyan mentális, lelki és fizikai leépülés következik be, melynek következtében már nem tudnak élni. A páciens először általában kómába esik, majd a betegség megjelenése után – személytől függően – 8-72 hónap múlva meghal. A halálos álmatlanságra egyelőre nem találtak semmilyen gyógymódot.

Oldalak