Túlélni a lavinát

A hógörgeteg rémképe biztosan nem ismeretlen számodra, jó néhány filmben láthattad már lezúdulni a hegyoldalról. A jelenség azonban nem csak filmes katasztrófa. Könnyen előfordulhat, hogy a valóságban is tartanunk kell tőle, magashegyi kirándulásaink alatt.

Mi a lavina?

A lavina lényege, hogy a hótömeg lefelé törekszik a hegyoldalról. Hogy mennyire hajlamos lavinára egy terület, azt 2003 óta egy ötfokozatú skálán mérik. Az egyes, zöld fokozat egy alacsony hajlamot jelöl, ahol a hótakaró stabil és legtöbbször biztosítva vannak a túraútvonalak. A mérsékelt, sárga fokozat általában stabil, csak ott számíthatunk lavinára, ahol az rendszeresen előfordul, ám a helyi figyelmeztetések figyelembevételével ezeket biztonsággal elkerülhetjük. A közepes, narancs fokozat esetében a hótakaró már gyengébb kötésű, a túralehetőségek korlátozottak, a pirossal jelölt területek pedig már csak nagyon nagy tapasztalattal rendelkezők számára ajánlottak. A legmagasabb, vörös fokozatnál a hóréteg instabil és spontán lavinák alakulhatnak ki.

A lavina fajtái

A lavina lehet porhólavina, ez esetben nagy tömegű hó indul meg a magasból, a jelenséget nagy légnyomás kíséri és leginkább nagy hóesést követően jelentkezik. A deszkalavináról akkor beszélünk, amikkor egy adott hómezőn megindul a hóréteg valamilyen okból, s a lavinának jól látható szélei vannak. A lavinák megjelenését sok minden befolyásolhatja, például a lejtők dőlésszöge (25-30 fokosnál enyhébb dőlésszög esetében nem keletkezik lavina), a hőmérséklet, a szél, vagy a talaj anyaga. A hegyek tehát nem csak élményeket, de veszélyeket is rejtenek, így érdemes alaposan felkészülni.

Néhány hasznos tipp

A legfontosabb, hogy kerüld el a lavinaveszélyes területeket. A sípályák felett lévő mélyhavas részeken nem szabad síelésbe kezdeni, mert ezzel megbonthatjuk a hótakaró természetes egyensúlyát, megszüntethetjük a stabilizációs erőt.

Érdemes elvégezni egy lavinatanfolyamot, melyek általában teljesen ingyenesek (Ausztriában nagyon régóta tartanak bővített lavina-felkészítő tanfolyamokat, itt az árban már a terepkiképzés is benne van.)

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az ötfokozatú skálát, tapasztalatok szerint rengeteg lavinabaleset megelőzhető lenne, ha következetesebben betartanánk a helyi figyelmeztetéseket.

A hó minőségének ellenőrzéséhez ássunk gödröt a hóba jó mélyen, vegyünk rétegmintát. Ha puha és kemény rétegek váltogatják egymást, akkor a legnagyobb a veszély.

Lavinaveszélyes lejtőkön ne szerpentinezz, mert „elvághatod” a hóréteget.

Fontos tudni, hogy a lavina nem válogat. Síző, túrázó, hegymászó ugyanúgy bajba kerülhet, így érdemes lehet beszerezni egy lavina jeladót. A Pieps jeladásra van állítva, ezzel segítve a lavina által elsodortak megkeresését.

Az okos telefonokon is megjelent már lavina jeladó alkalmazás, mely azt ígéri, hogy letöltésével helyettesíthetjük a hagyományos jeladókat. Ám ennek kapcsán több bizonytalanság is megjelent a szakértők körében.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Létezik egy speciális, felfújható légzsák, mely szintén életmentő lehet. Az Air Bag System segítségével ugyanis a hó tetején maradhatunk a lavina végéig. A fenti kép a légzsák és a légzsák nélküli folyamatot illusztrálja.

A hó alatti túlélést leginkább egy avalung nevű eszköz segítheti, mely oxigénnel lát el, egyfajta szűrőként működve.

További hasznos linkek:

Tudj meg még többet a lavinákról, vagy vegyél részt online tanfolyamon esetleg készülj fel egy lavinaismereti táborba.

Fotók: regenexx.com

Oldalak

Lifestyle
Egy gimnazista úgy érezte, hogy volt egy idős férfi, aki mindenbe bele akart kötni. Később neki a súlyát is elkezdte erősen kritizálni.
Sztárok
Gáspár Győző már tudja jól, hogy mi lesz a titka annak, ha visszakerül a képernyőre. A végén persze még az is lehet, hogy igaza lesz.
Lifestyle
Igyekszünk tudatosan vásárolni, és sokan fordulnak már az olcsóbb, saját márkás termékek felé a szupermarketekben. Viszont tudod, hogy valójában mit teszel ilyenkor a kosaradba?