Így válassz deszkát!

Úgy döntöttél, hogy idén belekóstolsz a snowboardozásba? Íme pár tanács, hogy kezdőként milyen deszkát válassz!

Alapvető tudnivalók

Kezdőként valószínűleg fogalmunk sincs arról, hogy mik a helyes eszközök kiválasztásának meghatározó elemei, így mindig kérjük ki egy szakértő vagy bolti eladó segítségét. Soha ne az ár, a szín vagy a minta alapján válasszunk! Ha nincs elég pénzünk a megfelelő darab beszerzéséhez, akkor inkább béreljünk! Kezdőként nem kell komoly összegeket áldozni az első deszkánkra, hisz ha egy kicsit jobban belejövünk a boardozásba, akkor úgyis esedékes lesz a csere, illetve az olcsóbb deszkák igaz, hogy nem olyan gyorsak, de legalább könnyebbek javíthatóak a sérülések. A választáskor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, hisz a testalkatunk mellett a tudásszintünk, a habitusunk, a stílusunk is befolyásoló tényező.

Tudásszint

Kezdőként a puhább, rövidebb lapokat keressük. A deszka merevsége, keménysége az anyagtól függ, hisz nem mindegy, hogy milyen arányban tartalmaz például fát, karbont vagy kevlárt.

Testalkat

Nem csak a súlyunk, de a magasságunk is befolyásolhatja, hogy milyen az ideális deszka. Kezdőknek legtöbbször a kulcscsont és az áll közé eső méret a legjobb, mert ez a típus könnyen kezelhető. A középhaladóknak már az áll és száj közötti méret az ideális, míg a haladók az orrig érő boarddal járnak a legjobban. A szélességnél figyeljünk arra, hogy a lábunk ne lógjon nagyon le, ezért ha túl nagy méretű a lábunk, akkor a wide (széles) lapokat keressük. Az átlagos deszkák 43-as lábméretig terjednek.

Stílus és pályafelület

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Az sem mindegy, hogy pályán, parkban vagy a szűzhóban kívánunk siklani, hisz az eltérő irányzatok eltérő deszkatípusokat igényelnek, ám mivel itt rengeteg a választási lehetőség, kérjük az eladó segítségét.

Rádiusz és kötés

A rádiusz a deszka fordulékonyságát mutatja, és a minél kisebb érték azt mutatja, hogy milyen könnyen fordul kis ívben is az adott board. A kötéssel kapcsolatban is érdemes segítséget kérni, hisz az eltérő deszkatípusoknak a kötésrögzítése is más.

Fotók: bhmpics.com, xn--80aqafcrtq.cc

Oldalak

Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...