Először csináltam tiramisut

Őszintén szólva nem rajongok a tiramisuért, de nincs is bajom vele. Alapvetően más típusú desszerteket szeretek falatozni, így nem is igazán értem, honnan jött a hirtelen ötlet, hogy életemben először csináljak itthon ilyen olasz finomságot. Igazából sosem gondolkoztam rajta korábban. Más édességekkel szemezek egy darabig, mire eljutok oda, hogy el is készítsem. Most meg hirtelen támadt egy ilyen ötlet és azonnal kinéztem a receptet és már mentem is megvenni a hozzávalókat.
Többféle receptet is találtam, de próbáltam az eredetihez leginkább hasonlót kiválasztani és nekiálltam. Azt hittem, hogy bonyolultabb lesz és sokkal több idő elkészíteni, de körülbelül húsz perc alatt kész is lettem. Arról nem is beszélve, hogy életemben először sikerült tényleg kemény habbá verni a tojás fehérjét, aminek kifejezetten őrültem és büszke voltam magamra.
A végeredmény jól nézett ki. Azt az apró bakit leszámítva, hogy mivel nem vagyok rendszeres fogyasztója ennek a sütinek, későn jöttem rá, hogy több szósz kell ennyi piskótához. Igazából abból is adódhatott a probléma, hogy nagy tepsit választottam, illetve hogy csak annyi volt a receptben, hogy két csomag babapiskóta, de hogy az mekkora csomag, azt nem írták. Lényeg a lényeg, fele ekkora tepsivel és fele ennyi babpiskótával lett volna tökéletes, de amúgy az íze nagyon jó volt és ez is gyorsan elfogyott. Még repetát is kértek!
Íme a recept, ha kedvet kapnátok ti is:
- 25 dkg mascarpone
- 3dl kávé
- 3 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 tojás
- Kakópor
- 2 csomag babapiskóta –bár szerintem ez lehet tetszőleges mennyiség
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgába belekeverjük a cukrokat, a mascarponét és dolgozzuk össze, majd a habot forgasd bele. A kávéba mártogasd bele a babapiskótát vagy kanállal locsold le, de vigyázz nehogy teljesen szétázzanak. Piskótára kerül a krém, majd ezt ismételjük. Szerintem ez is tetszőleges. Én csak 2 réteget csináltam, mert kifolyt volna a tepsimből. A kakaóport mindig szórjuk a krémre. Ezután mehet a hűtőbe és hagyjuk pár órát állni. Van ahol nyolc órát írnak, van ahol kevesebbet. Ha bevállalósak vagytok van olyan recept is, ahol eperrel vagy épp túróval bolondítják meg. Jó kísérletezést.




























