Kókuszország desszertjei - Ezeket meg kell kóstolnod, ha Thaiföldön jársz!

Thaiföldön szinte alapélelmiszernek számít a kókusztej, a kis sarki bolttól kezdve mindenhol kapható, a tescóban persze sajátmárkás is. Első reggelink mellé mi is kókusztejet szürcsöltünk, aztán ez került a zabkásába és a kávéba is. Utóbbi szinte kávés sütinek számít, olyan lágy és krémes lesz tőle. No, de, mi ez a kókusztej és mit kezdenek vele a thaiok?

A kókusztej

Nálunk a kert tele van kókuszpálmával, de 15-20 bathért (120-160 Ft) a piacon is megvehetjük a friss, zöld kókuszt, amit néhány jól irányzott csapással könnyen kinyithatunk, benne pedig ott lötyög az értékes kókuszvíz, amit a legjobb frissen és hűtve fogyasztani. De persze akadnak más alternatívák is.

Ha elfogyott, kanállal kinyerhető a kókusz húsa, ami még ilyen fiatal korában fehér zselé, ez is tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de minket már az íze meggyőzött. No és persze van az otthon is ismert barna kókusz, ami kemény, rostos, az igazi bounty-kókusz. Ebben is van kókuszvíz, ha megittuk, a kókuszhúst lereszelve, áztatva, főzve, szűrve, kinyerhetjük a kókusztejet. Zsíros, tej állagú kókuszos ital, ami tökéletesen helyettesíti a tejet és a kedvenc desszertjeinket készítik vele.

Bambuszrúdban

Menj ki a dzsungelbe, vágj néhány szál bambuszrudat és töltsd meg! Ezt az édességet általában utcai árusoknál találhatjuk meg, ha látjuk, hogy a grill felett rengeteg bambusznád pirulgat, érdemes megállni és venni egyet. Mérettől függően általában 20-40 bath (160-320 Ft) egy rúd, amit helyben egy baltával meg is törnek, hogy könnyen hozzáférjünk majd a lényeghez. A lényeg pedig nem más, mint kókusztejben főtt édeskés ragacsos rizs édes babbal keverve. Készül sima fehér és fekete rizsből is, utóbbi még ízesebb. Mi egyszerűen csak organikus bountynak hívjuk – bár csoki nincs benne – pont elég édes, pont elég kókuszos.

Banánlevélen

Az előző rizsmentes kistestvére, a krémes banánpudingba szintén kerül az édeskés babból néhány szem, amit banánlevélbe csomagolva tálalnak. Ezt általában piacokon találunk, de ritkán a megszokott vacsorázóhelyünkön is felbukkan egy néni, aki ezt a desszertet kínálgatja. Általában hideg és fantasztikusan krémes.

Gömbbé formálva

„Forró, még ne edd meg” – szólt a jótanács, amikor először vettünk ebből a desszertből. Képzelj el egy óriási palacsinta-sütőlapot, amiben félgömb alakú mélyedések vannak. Ilyen speciális sütőformában készül a Khanom Krok. Amikor megsül, két félgömböt összeillesztenek, kívül barnára pirult, ropogós, belül forró, lágy, szinte folyékony. Nincs benne más, mint kókusztej és rizsliszt, kis kannákból öntik a sütőformákba, ahol aztán szinte pillanatokon belül elkészül. Egy adag biztos nem elég!

Fotó: awethai.com

Oldalak

Lifestyle
A Halak belemegy egy titkos viszonyba. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Sztárok
Sokan nem tudják, de Eminemnek van egy gyönyörű lánya, akivel nagyon jó kapcsolatot ápol. A rapper készülhet is az esküvőre.
Sztárok
Bár a brit királyi család életét számos szigorú szabály és kötelezettség terheli, olykor azért mégis bepillantást nyerhetünk életük apró részleteibe, például, hogy mely fogásokat kedvelik a leginkább...