Fashion&Beauty

"Ez az egész nem csak tündérmese" - kendőzetlen, őszinte beszélgetés Sármán Nórával

Sármán Nóra nevét nem csupán Magyarországon, de nemzetközi berkekben is jól ismerik. Jó pár alkalommal fordultak meg kreációi a nagyszabású külföldi eseményeken - beleértve az Oscar-gálát és más vörös szőnyeges díjátadókat. A hazai hírességek és a világsztárok is előszeretettel választják gyönyörű ruháit, legyen szó esküvőről vagy más jeles alkalomról. A hónap nagy tervezőjével beszélgettem legutóbb a FemDivat keretében.

FemDivat - a magyar tervezők blogja

Női magazinként a divat, mint téma mindig is rendkívül fontos volt a Femcafe.hu számára. Régóta nagy vágyunk, hogy a nemzetközi szinten is egyre népszerűbb és elismertebb magyar tervezőinket jobban megismertessük az olvasóinkkal. Ez a küldetése a FemDivatnak, mely arra hivatott, hogy bemutassa a hazai divatélet kiemelkedő és feltörekvő szereplőit egy valódi, őszinte, autentikus szűrőn keresztül, aminek keretében talán olyat is merünk kérdezni, amit más nem. Jövünk szombatonként, havonta háromszor. A szerző: Huszár Bianka.

A dizájner, aki pontosan tudja, mi kell a nőknek - interjú Sármán Nórával

Kívülállóként azt gondolhatja az ember, hogy esküvői ruhákat tervezni a világ egyik legszebb hivatása, hiszen nincs annál nagyobb öröm, mint amikor látni egy igazán boldog menyasszonyt élete legfontosabb napján egy lenyűgöző kreációban. Azt hihetnénk, ez nem is munka, inkább egy jól kifizetődő hobbi, amiért öröm minden nap felkelni, fogalmazhatunk úgy is, egy valóságos tündérmese. Ez utóbbit Magyarország egyik leghíresebb dizájnere megerősíteni és cáfolni is tudja. Sármán Nóra olyan tervező, aki pontosan tisztában van azzal, mire van szüksége egy nőnek, ruhái szinonimaként szerepelhetnének a szótárban az elegancia mellett, és az is biztos, hogy senki nem tud úgy bánni a csipkével, mint ő. Persze a sok szépség mellett áldozat és nehézség is előfordul. A Femcafe.hu FemDivat blogjának keretében legutóbb Nórival beszélgettem, aki a szakma napos és árnyékos oldaláról is mesélt.

Az első, ami eszembe jut rólad, hogy ha valaki, te tudod, mire van szüksége egy menyasszonynak. Bevallom, kissé elfogult vagyok a kreációiddal, nyilván nem én mondom ezt először. Mindig kiemeled, hogy minőségben nem ismersz kompromisszumot. Ez mit jelent?

Ezt nagyon jó hallani. Valóban rendkívül fontos számomra, hogy kivételes minőségű anyagokkal dolgozhassak, ami az alkalmi ruhák esetében mást jelent, mint a hétköznapi daraboknál, hiszen ezeknek az anyagoknak nem kell a mindennapos mosást bírniuk, viszont kényelmesnek, könnyednek, bőrbarátnak kell lenniük akkor is, ha ritkán kerülnek elő a szekrényből vagy bizonyos alkalomra szólnak. Előnyben részesítem a természetes szálból készült anyagokat, legújabb kedvencem a pihe-puha pamutcsipke. Franciaországból, egy nagy múltú manufaktúrából rendelem ezeket. A varrástechnológiára is nagy hangsúlyt fektetek, a családi műhelyünkben készülnek a ruhák rengeteg kézimunkával, én is szívesen leülök varrni.

Egy szőke, gyönyörű kislány van előttem, aki már gyerekként is minden Barbie-ját esküvői ruhába öltöztette. A divat tulajdonképpen az egész életedet végig kísérte, hiszen – ha jól tudom – édesanyádnak menyasszonyi ruha szalonja volt. Ez adta neked a motivációt a pályához, vagy más is közrejátszott?

Anyukám nagymamámmal együtt alapította a szalont. Mama varrt, anya eladta a ruhákat, a nagynénémnek pedig Olaszországban volt menyasszonyi ruha szalonja, a testvéremmel ebben nőttünk fel. Egész kicsiként terveztünk már ruhákat, mindig is természetes volt, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Most is hasonló a felállás nálunk, anyukám ma is szívesen foglalkozik a menyasszonnyal és a húgom, Réka is a csapat része.

Milyen az a menyasszonyi ruha, amilyet soha nem terveznél?

Nem merek ilyet kijelenteni, annyira trükkös dolog a divat, sokszor amit ma ízléstelennek vagy előnytelennek látunk, holnap már rajongunk érte, mert valamiért pont az lesz, ami az aktualitást mutatja számunkra.

Számodra milyen a tökéletes menyasszony?

Nagyon jó azokkal a nőkkel dolgozni, akik szeretik és elfogadják magukat, és ezért az öltözködés számukra játék, élvezet. Könnyű dolgunk van akkor, amikor a menyasszony nem akar megfelelni, így segíthetünk számára a legelőnyösebb és legönazonosabb darabot megtalálni.

A kollekcióidra jellemző a letisztultság, az elegancia, a könnyedség és a romantikus jegyek. Sosem gondolkoztál hagyományosabb stílusban? A ruháid nagyon a modern nőre illenek – talán ők is a te célszegmensed -, de vajon olyan is talál nálad kedvenc darabot, aki egy kicsit a tradicionálisabb vonalat követné?

Minden kollekció tervezésekor törekszem arra, hogy az újdonságok mellett legyenek olyan sziluettek is, amik a klasszikus, időtlen eleganciát testesítik meg. A menyasszonyi ruha divatban vannak örökzöld fazonok, ezeket én is használom. A jelmez-szerű menyasszonyi ruha azonban távol áll tőlem, pont az a fontos, hogy egyedi darabokat készítek.

Te, mint nő hogyan írnád le a saját stílusodat?

Romantikus és játékos. Most épp szeretek nagyon elegáns darabokat felvenni és párosítani valami lazával, például beszereztem egy vintage kosztümöt és lapos talpú cipővel hordom.

Nyilván neked is idő kellett ahhoz, hogy olyan ismert és elismert legyél nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is, mint ma. Több helyen megfordultál a világban, gondolkoztál valaha azon, hogy inkább külföldön építs karriert?

Valahogy soha nem akartam külföldön élni, pedig tanultam egy évig Franciaországban és Londonban is.

Ma már állandó szereplője vagy a kifutóknak, a Budapest Fashion Weeken sokan a te újdonságaidat várják legjobban. Milyen érzés volt legelőször látni ilyen körülmények között felvonulni a ruháidat?

A divatbemutató minden évben a legfontosabb nap, amikor összeáll valami, ami addig nem létezett, csak a fejemben meg a papíron. Nagyon érdekes, hogy a bemutató után sosem érzek elégedettséget, boldogságot, inkább folytatódik bennem az az ideges lelkiállapot, ami megelőzi a bemutatót. Idő kell ahhoz, hogy a néző szemével is lássam a dolgokat és örüljek.

Hogyan boldogul egy olyan tervező 2020-21-ben, aki menyasszonyi ruhákat készít egy szerencsétlen, Covid sújtotta évben, amikor sorra mondják le az esküvőket? Szerinted milyen esztendőre számíthat a divatipar idén?

Azt nem tudom, mire számíthat a divatipar, csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Igazából nem éltem meg ezt nagyon rosszul, mert nagyon sok munkám volt a nyáron és új showroomba költöztünk, ami nagyon feldobott. Az elmúlt hónapokban azonban azt éreztem, hogy nagyon bizonytalanok a menyasszonyok, nem mernek dönteni, tavaly ilyenkor ez nem így volt. Szerintem idén több lesz a kis esküvő vagy csak polgári esküvő, erre már tavasszal gondoltam, és sok olyan ruhát, kétrészes összeállítást tettem az új kollekcióba, ami kisebb létszámú, kötetlenebb esküvőre való.

Számodra mennyire fontos, hogy az emberek megismerjenek téged, mint nőt, hogy te milyen vagy? Azt mindenki tudja, milyenek a ruháid, de azt, hogy Sármán Nóri milyen, azt már kevesebben. Szerinted maga a tervező kevésbé fontos, mint a ruha, amit tervez?

Szerintem azt mindenki eldöntheti, hogy mennyit mutat magából, hiszen van olyan márka, ahol az eladás motivációjának fontos része a tervező személye és van olyan is, ahol nem is ismerjük, ki alkotja a ruhákat. Ez azon múlik, hogy mennyire extrovertált egy tervező. Én bevallom nem élvezem, amikor ki mell mennem a kifutóra a bemutató végén és nem szeretek nyilvánosan beszélni sem, mert mindig nagyon izgulok. Amikor van rajtam egy szép ruha, azt szívesen megosztom Instán, akkor megmutatom magam, hiszen ez az én terepem, a ruhák nyelvén beszélek.

Mi a legszebb és legnehezebb része ennek a szakmának?

A legszebb az, amikor a menyasszonyoktól levelet kapunk vagy képeket, amikor leírják, hogy mennyire fontos számukra a ruha, mennyit hozzáadott az ünnepléshez, a rituáléhoz. A legidegtépőbb része számomra az, hogy ha valaki nem tudja elfogadni magát, akkor nekem nagyon nehéz dolgom van, mert bizonytalan és a ruhától várja, hogy szépnek lássa magát. Tőlem a szép ruhát várhatja, de ahhoz ő is kell, hogy meglássa ezt.

Soha nem lankad a motiviációd az alkotásra? Mi történik olyankor, ha beüt az alkotói válság? Szerinted mikor lehet ebből a szakmából nyugdíjba menni?

Én már éltem át kiégést, ezt nem szégyellem, mert fontos beszélni arról is, hogy ez nem egy tündérmese. Igazából tündérmese, hiszen az élet egy nagyon szép részéről szól nap mint nap, de ahol ennyi a szép, ott van nehéz, nagyon nehéz is. Ez nem egy könnyű szakma, a megfelelésről szól, nők életének a legdrágább ruháját készítjük el. A varrás öröm, ha van rá idő, de pokol, ha sietni kell, márpedig sok időbe telik a menyasszonyi ruha készítés. A kiégés, amit átéltem nem azt jelentette, hogy nem jött az ihlet, mert az bizony jön, ha elég időt szánunk rá, hogy előcsalogassuk, beindítsuk a tudatalattit, hanem azt jelentette, hogy egyszerűen nem volt kedvem már dolgozni. Annyira túltoltam a munkát, annyira arról szólt minden egyes perce az életemnek, hogy egyszer csak úgy keltem fel, hogy na most többet már nem tudok, nem érdekel. Hosszú hónapokig dolgoztam ezen, hogy újra kedvem legyen hozzá.

Ki a legnagyobb példaképed, akiből inspirálódsz?

A leginspirálóbb emberek a környezetemben élnek, a barátnőim vagy a tanáraim.

Ha egyszer úgy döntenél, hogy kilépsz egy kicsit az esküvői vonalból és hétköznapibb viseletet is terveznél, azok a ruhák milyen stílust képviselnének? Megmaradna a könnyed, romantikus vonal vagy eltűnne a csipke?

Próbáltam már kilépni az esküvői világból, de a csipke akkor is maradt - nevet.

Hol látod magad 10 év múlva?

Ugyanezzel szeretnék foglalkozni, szeretem a munkám.

Fotók, leadfotó: Sármán Nóra
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
80 évvel ezelőtt született hazánk egyik legnépszerűbb és legtragikusabb sorsú előadóművésze, Szécsi Pál, akinek hatása mind a mai napig meghatározó a magyar könnyűzenében.
Sztárok
A walesi herceg felesége teljesen elzárkózott a nyilvánosság elől a hasi műtétjét követő időszakban. Azóta ugyan napvilágot látott róla néhány fotó, ám ezek eredetiségét rendre megkérdőjelezte a...
Utazás
Szinte teljesen biztosak vagyunk benne, hogy te magad is jártál már a szóban forgó szigeten.