Spenótos ricottás gőzgombóc

Egy finomság, amit egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.

Spenótos ricottás gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 150 ml tej
  • 1 ek olaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája

Töltelék:

  • 10 dkg túró
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg spenót (lehet fagyasztott)

Mártás:

  • 3 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 10 dkg sajt

Egyéni hozzávalók:

  • bors

Elkészítés:

Tészta:

  1. Az élesztőt langyos tejbe, a cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, a vajat, a tojássárgáját, és végül a felfuttatott élesztőt.
  3. 5-6 percig dagasztjuk, majd hagyjuk pihenni 30 percig meleg helyen.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és egyenlő négyzetekre osztjuk.
  5. A négyzetek közepére halmozzuk a tölteléket, és négy sarkuknál fogva összezárjuk őket, és kis batyukat formázunk belőlük. Hagyjuk pihenne 15 percig.
  6. Vízgőz fölé helyezzük nagy lyukú fém szűrőben, amit kikenünk olajjal.
  7. Fedő alatt 10 percig gőzöljük a batyukat.

Töltelék:

  1. Olajon az apróra vágott fokhagymát megfuttatjuk, és hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük amíg a spenót össze nem esik.
  2. Amikor kihűlt hozzákeverjük a túrót.

Mártás:

  1. A vajból, a lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük.
  2. Lassú tűzön forraljuk, kevergetjük amíg be nem sűrűsödik.
  3. A végén belereszeljük a sajtot, sózzuk, borsozzuk.

Tipp: Hogy még szaftosabbá tedd a gőzgombócot, ne hagyd ki a sajtmártást sem a tetejéről

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Fotó: Komáromi Annamária

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!