Rib eye borecetes salátával

A család kedvence lesz ez az isteni főétel.

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.

Rib eye borecetes salátával

Hozzávalók:

Steakhez:

  • 4 szelet rostélyos
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 2 ek olívaolaj

Borredukció:

  • 0,5 l száraz vörösbor
  • 1 db egész fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 db szilva
  • 1 db citrom héja
  • 1 db kisebb alma
  • 2 ek méz
  • 1 ek vaj

Borecetes saláta:

  • 2 db édeskömény
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 csokor apróra vágott kapor
  • 1 kk cukor
  • 2 el olívaolaj

Elkészítés:

Steak:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Egy serpenyőt felforrósítunk, amikor forró beletesszük az olívaolajat, és a húsokat. A húsok mindkét oldalát egy-egy percig sütjük, amikor megfordítjuk akkor sózzuk, borsozzuk mindig a hús sült felét.
  3. Egy-egy perc után kivesszük, és rácsra tesszük kihűlni 15 percig.
  4. Ezután a rácsot egy tepsire helyezzük, és így tesszük be a sütőbe 4-6 percre, ha nagyon vastag a hűs, akkor a sütési idő 6-8 perc.
  5. A sütőből kivéve újra 15 percig pihentetjük a húst.
  6. Egy serpenyőben vajat hevítünk, és beletesszük a fokhagymát, a rozmaring ágat, majd visszatesszük a steak szeleteket, és megöntözzük a megolvadt vajjal kb. 1 percig.
  7. Ezt követően kivesszük, és egy kicsit pihentetjük felvágás előtt.

Borredukció:

  1. Egy lábasba öntjük a bort, hozzátesszük a fűszereket, és a gyümölcsöket, a mézet (kivétel a vajat). 10 percig forraljuk, majd átszűrjük.
  2. Ezután lassú tűzön elkezdjük visszaforralni a fűszeres borunkat kb. úgy, hogy egy deciliternyi legyen, és hozzáadjuk a vajat is.

Borecetes saláta:

  1. Mandolin vágó segítségével az édeskömény felszeleteljük, majd sózzuk, és borsozzuk.
  2. Az ecetbe belekeverjük a cukrot, a kaprot, és az olívaolajat majd ezzel átkeverjük a salátát.
Fotó: Komáromi Annamária

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!