Recept

Baileyses panettone, aszalt szilvával

Szerintem mindenki imádja, amikor karácsonyi süti illat árad az egész lakásban, ennek a mennyei foszlós Panettonenak nem csak az illata, hanem az íze is álomba illő.

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 4. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Baileyses panettone, aszalt szilvával

Hozzávalók:

PANETTONE

  • 50 dkg Finomliszt
  • 10 dkg Kristálycukor
  • 15 dkg Vaj
  • 3 dkg Élesztő
  • 2 dl Tej
  • 1 dl Bailey's
  • 4 db Tojássárgája
  • 5 dkg Mazsola
  • 10 dkg Aszalt szilva
  • 1 db Citrom
  • 1 tk Vanília őrlemény
  • 1 csipet Só

TETEJÉRE

  • 2 dkg Vaj
  • 5 dkg Porcukor

Elkészítés:

Először a mazsolát beáztatjuk a Baileysbe, majd amikor sor kerül rá leszűrjük.
Tejet langyosítunk és egy csipet cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval, a cukorral, reszelt citromhéjjal és a vanília őrleménnyel összekeverjük.
Hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojások sárgáját és a puha vajat, majd dagasztani kezdjük.
Beleöntjük a Baileyst, majd ha még szükséges apránként adjunk hozzá langyos tejet annyit, amennyit felvesz még a tészta.
Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben beledagasztjuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát.
Egy 22-25 centiméter magas panettone sütőformát vastagon kivajazunk, majd a tésztát beletesszük és letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt újrakelesztjük.
Légkeverésen 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson, 40 perc alatt készre sütjük.

TÁLALÁS

A tetejéhez megolvasztjuk a vajat összekeverjük a porcukorral és gazdagon megkenjük vele és kb. 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett ez a szuper PANETTONE recept és szeretnél még hasonló klassz tartalmakkal találkozni, akkor kövess Instagramon és lájkolj Facebookon, hogy mindig értesülj a legfrissebb receptekről. :)

Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

Recept
Fashion&Beauty
Az ünnepi szezon tökéletes alkalom, hogy a körmeink is ragyogjanak. Ha szereted a klasszikus karácsonyi árnyalatokat, de a túl harsány zöld vagy piros nem a te stílusod, a hófehér manikűrök igazi...
Egészség
Sokan észrevehetik, hogy télen magasabb a vérnyomásuk. Nem titok, hogy ilyenkor jobban oda kell rá figyelni.
Sztárok
Solti Ádám számára most minden a színház, és a család körül forog. A Madách Színház színésze ritkán enged ilyen mélyen bepillantani a kulisszák mögé – most azonban őszintén mesélt szerepekről,...
Lifestyle
Megint egy új kifejezés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amit meg kell jegyezni. Ez tényleg világszintű mérföldkőnek számíthat.
Sztárok
Azt is megkérdezték Zacher Gábortól, hogy ha választani kell, akkor a bejgli, vagy a zserbó a nyerő nála.
Christmas
Azt hihetnéd, hogy olyan karácsonyi díszítést használsz, amilyet csak akarsz, de a HungaroControl és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság figyelmeztetést adott ki.