Baileyses panettone, aszalt szilvával

Szerintem mindenki imádja, amikor karácsonyi süti illat árad az egész lakásban, ennek a mennyei foszlós Panettonenak nem csak az illata, hanem az íze is álomba illő.

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 4. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.

Baileyses panettone, aszalt szilvával

Hozzávalók:

PANETTONE

  • 50 dkg Finomliszt
  • 10 dkg Kristálycukor
  • 15 dkg Vaj
  • 3 dkg Élesztő
  • 2 dl Tej
  • 1 dl Bailey's
  • 4 db Tojássárgája
  • 5 dkg Mazsola
  • 10 dkg Aszalt szilva
  • 1 db Citrom
  • 1 tk Vanília őrlemény
  • 1 csipet Só

TETEJÉRE

  • 2 dkg Vaj
  • 5 dkg Porcukor

Elkészítés:

Először a mazsolát beáztatjuk a Baileysbe, majd amikor sor kerül rá leszűrjük.
Tejet langyosítunk és egy csipet cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálban a sóval, a cukorral, reszelt citromhéjjal és a vanília őrleménnyel összekeverjük.
Hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojások sárgáját és a puha vajat, majd dagasztani kezdjük.
Beleöntjük a Baileyst, majd ha még szükséges apránként adjunk hozzá langyos tejet annyit, amennyit felvesz még a tészta.
Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.

Ezután lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben beledagasztjuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát.
Egy 22-25 centiméter magas panettone sütőformát vastagon kivajazunk, majd a tésztát beletesszük és letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt újrakelesztjük.
Légkeverésen 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson, 40 perc alatt készre sütjük.

TÁLALÁS

A tetejéhez megolvasztjuk a vajat összekeverjük a porcukorral és gazdagon megkenjük vele és kb. 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett ez a szuper PANETTONE recept és szeretnél még hasonló klassz tartalmakkal találkozni, akkor kövess Instagramon és lájkolj Facebookon, hogy mindig értesülj a legfrissebb receptekről. :)

Fotók: Komáromi Annamária

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!