Csokoládétorta - Az örök kedvenc
Nem fogunk hazudni: nem kalóriaszegény és nem igazán egészséges. Viszont isteni finom! Néha megengedhetjük magunknak, nem?
Hozzávalók 12 szelethez
Tésztához:
- 8 darab tojás
- 150 gramm kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 100 gramm kekszmorzsa
- 100 gramm darált mogyoró
- 100 gramm reszelt étcsokoládé
- 50 ml sherry
- Só
- Vaj és liszt a formához
Krémhez:
- 250 gramm baracklekvár
- 150 gramm vaj
- 100 gramm porcukor
- 200 gramm étcsokoládé
- 3 evőkanál rum
Díszítéshez:
- 12 szem mogyoró
- Reszelt citromhéj
Elkészítés
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját verjük habosra 100 gramm kristály és vaníliás cukorral. A fehérjéket keverjük kemény habbá egy csipet sóval, majd szórjuk bele a maradék kristálycukrot. Óvatosan forgassuk össze a kétféle masszát. Végül adjuk hozzá a kekszmorzsát, a mogyorót és az étcsokoládét is.
A tésztát simítsuk kivajazott, kilisztezett 26 cm-es kapcsos tortaformába. Süssük 180 fokon kb. 40 percig, vagy tűzpróbáig, előmelegített sütőben. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd távolítsuk el a karimát, és folpackkal letakarva pihentessük a tésztát egy éjszakán át.
Másnap vízszintesen vágjuk fel 3 egyforma vastagságú lapra, és mindegyiket locsoljuk meg sherryvel. Kenjük a lekvárt az alsó és a középső lapra, majd tegyük egymásra a kettőt. Végül fedjük be a harmadik, üres lappal.
A puha feldarabolt vajat és porcukrot keverjük habosra. Olvasszuk meg a csokit, hagyjuk kicsit hűlni, majd kanalanként adjuk a vajas krémhez. Végül ízesítsük a rummal, és vonjuk be a tortát a csokikrémmel.
A mogyorókkal és citromhéjjal díszíthetjük, de erre a célra természetesen kedvünk szerint bármit felhasználhatunk.