Aszalt szilvás felfújt - Francia specialitás

Ez a finomság egy eredeti franciaországi, bretagne-i különlegesség. Francia neve Far breton aux pruneaux. Elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény pedig nagyon ízletes.

Hozzávalók:

  • 75 ml tej (2,8%-os)
  • 4 db tojás
  • 100 g porcukor
  • 24 g búzaliszt
  • 50 g vaj
  • 1 db vaníliarúd belseje
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csipet só
  • 180 g aszalt szilva
  • 20 g vaj

Elkészítés:
A tejet a vaníliarúddal feltesszük egy lábasba, és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk. Ha megolvadt, hozzáadjuk a rumot, elkeverjük benne és félretesszük. Kimérjük a lisztet, porcukrot, és a sót egy tálba. Most a vaníliás tejet a liszthez öntjük, és simára keverjük vele. Beleütjük a tojásokat, és ezzel is simára keverjük a masszát. Legvégül az olvasztott rumos vajat keverjük el benne alaposan. Egy csatos, 16 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt csíptetünk, oldalát kivajazzuk. Az aszalt szilvákat elrendezzük a formában. A formába öntjük az előbb elkészített híg masszát, és a 210 fokra előmelegített sütőben 30 percen át sütjük (légkeverés nélkül). Ha kisült, a csatot levéve tegyük hűtőbe pár órára.
 

Oldalak

Lifestyle
Egy kiránduló telefonált nekik, hogy egy kiscicát talált az erdőben. A macskamentő központ vezetője egy dobozban kapta meg az állatot, de nem sokkal később igencsak meglepődött.
Lifestyle
Nem tervezett esküvőt, de amikor meglátta ezt a menyasszonyi ruhát, tudta, hogy ez lesz az igazi
Lifestyle
Ezek az apró esti változtatások segítenek abban, hogy másnap reggel jól induljon a napod.