Aszalt szilvás felfújt - Francia specialitás
Ez a finomság egy eredeti franciaországi, bretagne-i különlegesség. Francia neve Far breton aux pruneaux. Elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény pedig nagyon ízletes.
Hozzávalók:
- 75 ml tej (2,8%-os)
- 4 db tojás
- 100 g porcukor
- 24 g búzaliszt
- 50 g vaj
- 1 db vaníliarúd belseje
- 2 evőkanál rum
- 1 csipet só
- 180 g aszalt szilva
- 20 g vaj
Elkészítés:
A tejet a vaníliarúddal feltesszük egy lábasba, és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk. Ha megolvadt, hozzáadjuk a rumot, elkeverjük benne és félretesszük. Kimérjük a lisztet, porcukrot, és a sót egy tálba. Most a vaníliás tejet a liszthez öntjük, és simára keverjük vele. Beleütjük a tojásokat, és ezzel is simára keverjük a masszát. Legvégül az olvasztott rumos vajat keverjük el benne alaposan. Egy csatos, 16 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt csíptetünk, oldalát kivajazzuk. Az aszalt szilvákat elrendezzük a formában. A formába öntjük az előbb elkészített híg masszát, és a 210 fokra előmelegített sütőben 30 percen át sütjük (légkeverés nélkül). Ha kisült, a csatot levéve tegyük hűtőbe pár órára.