Csoki és vörösbor a butulás ellen?

Bizonyos élelmiszerek serkentik a memóriaműködést. Sőt! Bizonyos embereknél időskorban nem jelentkezik az agy leépülése és a Parkinson-kór kialakulása is kevésbé veszélyezteti őket.  

Mindezt a flavonoidoknak és a polifenoloknak  köszönhetjük, amelyek a legnagyobb mennyiségben a gyümölcsökben és zöldségekben, a gabonafélékben, a kakaóban, a szójában, a teában és a vörösborban fordulnak elő.

Ételek a jó memóriáért
Az előbbi élelmiszerek elsősorban a memóriára, a tanulási folyamatokra és az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra vannak jó hatással. A felsoroltakon kívül a flavonoidoknak köszönhetően a képességek hanyatlása is késleltethető vagy akár megakadályozhatja olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Különböző kutatások sora kellett ahhoz, hogy erre rájöjjenek a kutatók. Például Luc Letenneur és munkatársai 2007-ben 1640 ép kognitív tevékenységű idősödő emberrel töltettek ki kérdőívet a táplálkozási szokásaikról, majd tesztelték kognitív képességeiket. Tíz éven át követték az alanyokat és ez alatt négyszer töltették ki újra a kérdőívet, és ismételték meg a teszteket. A legjobban azok a vizsgálati alanyok szerepeltek, akik 18-37 milligramm flavonoidot fogyasztottak el naponta. Ez körülbelül 15 szem áfonyának és negyed pohár narancslének felel meg.

Csokival a mentális frissességért
Egy másik kutatásban, Eha Nurk, az Oslói Egyetem táplálkozáskutatója kétezer, a 70-es éveik elején járó embereket vizsgálta életük végéig. Először ő is kérdőívet töltetett ki velük, majd megvizsgálta az alanyok mentális frissességét. Az eredmény az lett, hogy azok az egyének, akik rendszeresen fogyasztottak bort, teát és csokoládét (ezek különösen sok flavonoidot tartalmaztak), sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak ilyen élelmiszereket.

Egészen pontosan lebontva százalékarányosan a vizsgálat eredménye a következőképpen alakult:
- akik rendszeresen (de mértékkel) fogyasztottak bort, 45 százalékkal kisebb volt a rossz kognitív teljesítmény esélye.
- a tea vagy csokoládé 10-20 százalékkal csökkentette a rosszabb teljesítmény esélyét.
- mindhárom élelmiszert fogyasztók esetében 70 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy rosszul teljesítenek.

 

Oldalak

Lifestyle
Igazából a kritikusok is, szóval igazi felhőtlenséget ez sem tudott kiváltani. Viszont a nézettséget hozza a Netflixnek, így megvan az aranyérem.
Sztárok
Lezajlott a 2024-es Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A versenyzők között egy ismerős arc is feltűnt: Kozelkin Natalia nemrég még Jákob Zoltán kegyeiért...
Sztárok
Austin Swift nem pusztán az énekesnő öccse, hanem az egyik „legjobb haverja” is, sőt, akár akár az ikertestvére is lehetne, akkora a hasonlóság közöttük! Olyan kapcsolat van kettejük között, amit...