Hirdetés

Krémes és lágy citromtorta - Lehetetlen megállni egyetlen szeletnél!

A klasszikus francia citromtorta egy olyan édesség, amelyet szinte lehetetlen nem szeretni! Éppen ezért a múlt hétvégén ezzel a desszerttel vártam a családot. Krémes, lágy, könnyed és bizony annyira finom, hogy egy szeletnél egyikünk sem állt meg… Ha szeretnétek elkápráztatni a vendégeiteket, mindenképpen próbáljátok ki!

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Klasszikus francia citromtorta - Ebből még kérni fogsz!

Hozzávalók (12-14 szelet)

  • 185 g liszt
  • csipetnyi só
  • 50 g cukor
  • 120 g vaj, enyhén puha, kockákra vágva
  • 1 darab tojás sárgája
  • 1 darab vanilia rúd kikapart belseje
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 90 ml frissen facsart citromlé
  • 120 g vaj, kockára vágva
  • fél citrom, szeletekre végva

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

2. Keverjük össze a lisztet, sót és a cukrot. Adjuk hozzá a felkockázott vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. A tojásokat és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk a lisztes keverékhez, amitől a massza egybeáll.

3. A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni. Egy lehetőleg fodros szélű piteformába beletesszük a hűtőből kivett tésztát, majd elegyengetjük benne. Szélét alaposan belenyomkodjuk a sütőforma hullámos részeibe. Ahhoz, hogy a tészta sütéskor ne emelkedjen el a sütőformától, először letakarjuk a pite belsejét sütőpapírral, majd feltöltjük sütőbabbal. 30 percig 175 fokon sütjük, majd a sütőpapír és a bab nélkül, még 5-10 percet.

4. Amíg a tészta a sütőben van, elkezdjük készíteni a citromos krémet. Összekeverjük egy hőálló edényben az egész tojásokat a tojás sárgákkal, cukorral és a citromok lereszelt héjával és levével.

5. Lassú tűzön, egy edény gőzölgő víz felett, a hőálló edény tartalmát addig melegítjük, míg a teteje elkezd habosodni. Ekkor a kockára vágott vajat egyesével beleteszem, amitől a massza egybeáll és pudingszerű állaga lesz.

6. Ezzel a krémmel feltöltöm a fodros tészta belsejét, amit még 5-6 percre 225 fokos sütőbe teszek. Addig sütjük, amíg megmarad a zselés érzet. Nem szabad belül, középen sem töredeznie a masszának, mert akkor túlsütöttük. Szobahőmérsékleten lehűtjük. Lehetőség szerint éjszakára a hűtőben pihentetjük és másnap tálaljuk.

Még több isteni édesség receptért kattints a következő oldalra!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Szólj hozzá Te is!