Sült oldalas, a magyar konyha kedvence - Karakteres, pikáns vacsora egy különleges körettel

A sült sertésoldalas a magyaros konyha egyik kedvence alapanyaga, a fűszerezésnek és a tálalásnak csak a képzeletünk szabhat határt. Az egyik kedvenc elkészítési módomban, egy mézes-dijoni mustáros pácot kap a hús, melyet karamellizált balzsamecetes kelbimbóval és azzal, ízvilágban tökéletesen harmonizáló édes burgonyapürével tálaltam. A végeredmény egy karakteres, pikáns vacsora lett, az egész rokonság imádta.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Sült oldalas mézzel-balzsamecettel karamellizált kelbimbóval és édes burgonyapürével

Hozzávalók (4 személyre)

Pácolt oldalashoz

  • 0,8 kg sertésoldalas
  • 2 ek méz
  • 2 ek Dijoni mustár
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 4 ek olaj
  • só, bors ízlés szerint

A kelbimbó körethez

  • ½ kg kelbimbó
  • olívaolaj, kelbimbó sütéséhez
  • 2 ek balzsamecet
  • 1,5 ek méz
  • ½ lime, facsart leve
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • ½ narancs, reszelt héjja
  • 1 dl olívaolaj, öntethez
  • só, bors ízlés szerint

Édesburgonyapüréhez

  • 1 ek olaj
  • 1 nagy édesburgonya
  • só, bors ízlés szerint
  • tej, ízlés szerint ( ½ dl, ha sűrűbb, 1dl, ha hígabb pürét szeretnénk kapni)

Elkészítés

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

2. A csontok mellett darabokra vágott oldalast, alaposan megmossuk és szárazra töröljük.

3. Összekeverjük egy tálban a mézet, apróra vágott fokhagymát és a mustárt. Beleforgatjuk a húst. Kizsírozott tepsibe tesszük az oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd a sütőbe helyezzük őket és 1 óra 15 percet lefedve sütjük, ezután fedő nélkül további 30 percet.

4. Ezidő alatt az édesburgonyát vízben feltesszük forrni. Miután megpuhult, nagyjából 45-60 perc alatt, akkor leszűrjük róla a vizet. Majd a főtt burgonyához hozzáöntjük az olajat, tejet, sót, borsot és botmixer segítségével pürésítjük.

5. Miután elkészült az oldalas, felmelegítjük a sütőt 220 fokra. Félbevágjuk a kelbimbókat és a fás szár részét, ha van még neki, akkor levágjuk, mert az sütés után is kemény maradna.

6. Összekeverjük az olívaolajat sóval, borssal és ebbe az öntetbe beleforgatjuk a kelbimbókat. Majd egy alufóliával letakart tepsire helyezzük őket, vágott felükkel lefelé és 20 percig sütjük.

7. Ezalatt összekeverjük a balzsamecetet, a lime lével, reszelt narancshéjjal, mézzel, fokhagymával és az olíva olajjal. Ezt ráöntjük az elkészült még forró karamellizált kelbimbókra.

Tipp

Ha szeretnénk, hogy sziruposabb állaga legyen még a karamellizált kelbimbóknak, akkor 2-3 percre amikor az öntettel megforgattuk, tegyük vissza a sütőbe.

Hasonló finomságokért kattints a következő oldalra!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Szólj hozzá Te is!