Home&Design

Hogyan használd a klímát a konyhában? Főzz nyáron is kellemesen klimatizált környezetben!

Ahogy utolér minket nyári hőség, a konyhákban is egyre elviselhetetlenebb lesz a forróság, és ez komoly megterhelés mindazok számára, akik főznek, akár otthon, akár vendéglátóipari környezetben. A keletkező hő és pára gyakran olyan mikroklímát teremt, amely nemcsak a komfortérzetet és a hatékonyságot csökkentheti, hanem hosszútávon akár az egészséget is veszélyeztetheti. Ezért egyre több aktív háztartás és ipari egység keres hatékony megoldást a konyhai hőterhelés csökkentésére.

Egy megfelelően kiválasztott klímaberendezés nem csupán a komfortérzetet növeli, hanem hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez is.

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Viszlát szagok, hello kellemes hőmérséklet!

Nyáron főzni valóságos kihívás lehet. Sokan nem is gondolnak rá, hogy klímaberendezést helyezzenek el a konyhában, pedig ezzel jelentősen csökkenthetjük a hőterhelést, ami nemcsak a háziasszonyok, hanem az ipari konyhákban dolgozó személyzet számára is hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé” – hangsúlyozza Lipták András, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője.

Egy intenzívebb sütés, például hal, rántott hús vagy bundáskenyér készítése után, a pára - és szagelszívó berendezés használata mellett is érdemes alaposan kiszellőztetni a konyhát. Ha ezután bekapcsoljuk a klímát, rövid időn belül visszaállítható a kívánt hőmérséklet és a páratartalom.” A szakértő kiemelte, hogy ez nem csak a nyári hőségben, hanem télen is hasznos, hiszen a főzés utáni szellőztetés során beáramló hideg levegő gyorsan visszafűthető.

Páramentesítés és friss levegő

A modern klímaberendezések a hőmérséklet-szabályozás mellett páramentesítő funkcióval is rendelkeznek.

A főzés közben keletkező gőz jelentősen terheli a klímát is, ezért lényeges olyan gépet választani, amelynek hatékony a páramentesítő funkciója” – mondja a szakember. „Minden klímaberendezés alapvetően páramentesít is, hiszen a pára lecsapódik a hideg hőcserélőn, ezáltal szárítja a levegőt.

Emellett léteznek olyan friss levegő modulok is, amelyek légcserélőként funkcionálnak.

Ezek a rendszerek nem csupán a belső levegőt keringtetik, hanem kívülről friss levegőt is bejuttatnak a helyiségbe. Ez különösen hasznos lehet az ablak nélküli konyhákban. A hővisszanyerős modulok télen előmelegítik, nyáron pedig előhűtik a beáramló levegőt, így energiahatékonyabbá téve a szellőztetést.

Hogy alakul az energiafogyasztás?

A konyhai környezet speciális kihívás a klímaberendezések számára. A készülékek energiafogyasztása természetesen magasabb lehet a szokásosnál a fokozott hő- és páratartalom miatt.

A berendezés igyekszik kompenzálni a terhelést, amely növelheti a fogyasztását” – magyarázza Lipták András. „Azonban páraelszívóval kombinálva a fogyasztás csökkenthető. Fontos a rendszeres takarítás is, hiszen egy elkoszolódott, zsíros készülék sokkal kevésbé hatékony. A zsír és a pára intenzívebb megterhelést jelent a klíma számára is, mint akár más helyiségekben. A főzés intenzitásától függően hetente vagy kéthetente ellenőrizzük és tisztítsuk a szűrőket. Ezzel megelőzhetjük, hogy a szennyeződés a készüléken belül mélyebbre jusson, továbbá biztosíthatjuk a klíma hatékony működését.” A szűrőtisztítás házilag is elvégezhető: egyszerűen mossuk át őket.

A rendszeres karbantartás elmaradása a készülék meghibásodásához vezethet, és jelentősen rontja annak hatékonyságát. Ipari környezetben, ahol a terhelés még nagyobb, még gyakoribb karbantartásra van szükség. A Gree klímaprofija hozzátette, hogy javasolt minél magasabb energiaosztályú készüléket választani a konyhákba, ezzel is csökkenthető az energiafelhasználás. De nem csak és kizárólag ez számít: a berendezés energiacímkéjéről minden fontos információt le tudunk olvasni.

Lipták András kiemelte azt is, hogy a kis lakásokba, kisebb méretű konyhákba érdemes csendes, kis méretű oldalfali klímát választani.

Ha ez nem megoldható, mobilklíma is használható, de tudni kell, hogy ezek valamivel nagyobb működési hanggal járnak és energiafelhasználás szempontjából is alacsonyabb hatékonysággal bírnak, mint a split klímák. Ipari konyhákba légcsatornás rendszereket ajánlunk, amelyek nagyobb légmennyiség áramlását biztosítják és esztétikusan elrejthetők.

A konyhai klíma nem luxus, hanem okos befektetés. Segít megszüntetni a főzés közben keletkező hőt, párát és szagokat, így frissebb levegőt, kellemesebb hőmérsékletet és egészségesebb környezetet teremt – otthon és a munkahelyen egyaránt. Komfortosabb, tisztább, hatékonyabb konyha és élettér, minden nap.

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
Egy váratlan információ inspiráló felismerést nyújt az Ikreknek. Napi horoszkóp.
Lifestyle
Az Oroszlánt váratlan szituációk elé állítják a csillagok. Heri horoszkóp.
Sztárok
Egykor Hollywood egyik legnagyobb sztárja volt, ma már azonban ritkán lép a nyilvánosság elé. Shirley MacLaine 91 évesen egészen más képet mutat, mint fénykorában, amikor a nők csodálták őt, a...
Sztárok
A 90-es évek divatvilágának egyik legnagyobb ikonja volt, akinek szépsége és kisugárzása generációkat bűvölt el. Carla Bruni már 57 éves, mégis ugyanazzal a természetes eleganciával vonzza a...
Sztárok
A brit királyi családban ritkán hangzik el nyílt szó, de egyetlen gesztus is árulkodó lehet. Nos, Anna hercegnő olyat tett Kamillával, amit a palotában sokan megalázónak tartottak.
Egészség
Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az étrendünk apró, tudatos változtatásai komoly hatással lehetnek a szív és az erek állapotára. Néha például egészen meglepő, milyen egyszerű alapanyagok...