Sztárok

Meg akarták ölni a világhírű zenészt, de végül egy gyilkos kór végzett vele: csupán 58 éves volt, mikor meghalt

A leghalkabb, legszerényebb Beatles-tag ellen egy betörő kísérelt meg gyilkosságot, ám George Harrison a támadást akkor túlélte – tüdőrákját viszont már nem tudta legyőzni.

Kisfiús bájáról volt híres a visszahúzódó gitáros

Kétség sem fér hozzá, hogy a Beatles két legnagyobb és a nők körében legsikeresebbnek számító tag Paul McCartney, illetve John Lennon volt, azonban az együttes legfiatalabb figurája, George Harrison is kellő figyelmet kapott kisfiús bája miatt a gyengébbik nem képviselőitől. A zenész 1943-ban született az angliai Liverpoolban egy buszsofőr fiaként, így gyermekkora igencsak szegényes körülmények között telt, azonban ösztöndíjjal bekerült a Liverpool Intézetbe, ahol megismerte Paul McCartneyt. Paul beajánlotta a Quarrymen együttesbe, amit John Lennon alapított 1957-ben – a zenekar arról nevezetes, hogy tagjaiból alakult később a népszerű The Beatles együttes. Harrison akusztikus és basszusgitáron is játszott, a zene volt az élete: rendkívül kreatív gitáros volt, reflexből remek riffeket és szólamokat adott hozzá a dalokhoz, amelyek a Beatles-hangzást adták. Már 17 évesen kapásból lejátszotta a kor legnagyobb slágereit, így az egész zenekar felnézett kivételes tehetségére és alázatára. Visszahúzódó természete azonban már a középiskolában is megmutatkozott, ez pedig a világsiker után sem változott: a sajtótájékoztatókon szinte egy szót sem szólt, mégis vannak aranyköpései, amelyek főleg az újságíróknak adott egy szavas válaszokból állnak. A Beatlesnek is írt dalokat, amelyek közül általában kettő-kettő került fel az albumokra, de a zenekar utolsó éveiben már saját nagylemezén dolgozott, az együttes feloszlása után pedig szólókarrierbe kezdett. Harrison érdeklődött az indiai zene és a hinduizmus iránt is, a hírnév közepette magánéletének és zenéjének szerves részévé vált a meditáció, a keleti vallások és a filozófiák, így nagy szerepet játszott abban, hogy a nyugati társadalomnak felébredt a meditáció és a keleti kultúra iránti érdeklődése. A békét saját életében azonban aligha tudta megteremteni: az 1990-es években sorra érték őt a csapások, egy őrült rajongó pedig gyilkosságot is megkísérelt ellene.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Ryan Reynolds és Blake Lively Budapesten lesz egy jó darabig, de igazából olyan, mintha itt sem lennének, annyira szigorú szabályokat vezettek be.
Sztárok
Tom Quinn királyi szakértő szerint a sussexi hercegi pár Nigériából üzent a palotának, kiváltképp Károlynak, aki eddig még nem reagált Harry és Meghan "királyi körútra".
Utazás
Egy nőnek ötnapos családi nyaralást tervez az édesanyja, a gond csak ott kezdődik, hogy erre az exét is meghívta. Ennél kínosabb nem is lehetne a szituáció.