Lifestyle

Bármi, amit eddig tudtál a kapuzárási pánikról, az nem igaz! 4 tipp, hogy jól éld meg ezt az időszakot, ami mindannyiunk életében eljön

A kapuzárási pánik gondolata annyira gyakori és elterjedt, hogy gyakran használják tévéműsorok és filmek cselekményének alapjául. Valószínűleg nem kell sokat gondolkodni ahhoz, hogy emlékezzünk egy epizódra, amelyben egy középkorú férfi szeszélyből vesz egy piros cabriót. Valószínűleg a való életben is találkoztál már vele, vagy legalábbis sokat hallottál róla, amikor egy munkatársad elválik, vagy egy rokonod hirtelen felmond a munkahelyén és mások csak legyintenek, hogy ez a kapuzárási pánik.

Ez nem egy betegség!

Ezért talán meglepő lesz, ha megtudod, hogy a kapuzárási pánik nem egy mentális egészségügyi diagnózis. Valójában a szakértők évtizedek óta vitatkoznak arról, hogy a kapuzárási válság egyáltalán létezik-e és erre még mindig nincs jó válasz. Amit tudunk, az az, hogy van némi bizonyíték arra, hogy a 40 és 60 év közötti emberek boldogságérzete csökken. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Trusted Source szerint ebben a korcsoportban a legmagasabb a depresszió aránya.

De miért ilyen magas a depresszió aránya? És honnan ered a "kapuzárási pánik" gondolata? Erre több válasz is van. Az egyik ok vélhetően az, hogy a középkorúság az első alkalom, amikor sokan már nem képesek "fiatalként" gondolni magukra. Ez a gondolkodásbeli változás arra kényszerítheti az embereket, hogy mindent újragondoljanak az életükkel kapcsolatban, beleértve a házasságukat és a karrierjüket is. Részben ez lehet az oka annak, hogy a középkorúság magas válási és házassági problémákkal jár együtt.

Ráadásul a középkorú emberek általában már belerázódtak a karrierjükbe, és rájöhetnek, hogy nem érték el azokat a dolgokat, amelyeket szerettek volna. Szerencsére a kapuzárási időszaknak egyáltalán nem kell válságot jelentenie. Valójában a kapuzárási időszak fantasztikus alkalom arra, hogy pozitív változásokat eszközöljünk az életünkben. Tehát ahelyett, hogy szeszélyből vásárolnál egy sportautót, próbáld meg követni tippjeinket, hogy a legtöbbet hozd ki ebből időszakból.

Koncentrálj magadra Gyakori, hogy a középkorúak kiégésről számolnak be. Lehet, hogy túlhajszoltnak érzed magad, lehet, hogy stresszelsz a gyermekeid vagy idősödő szüleid gondozása miatt és akkor még nem beszéltünk a párkapcsolatokról és az anyagiakról. Bármivel is küzdesz, nehéz lehet megállni és fellélegezni. Még az is lehet, hogy önzőnek érzed magad, ha ennyi minden mellett te magadra szánsz időt. A mentális egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az önmagadra való összpontosítás hihetetlenül fontos. Ha időt szánsz arra, hogy megkérdezd magadtól, mit akarsz és mit érzel, az lehet az első lépés ahhoz, hogy megtudd, szükséged van-e változtatásra. Mielőtt tehát bármi mást tennél, szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, hogyan alakultak a dolgaid az elmúlt években. Ez a legjobb módja annak, hogy elkezdje a kapuzárási frissítést.
Kattints a további képekért!

Forrás: Healthline Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Remélhetőleg most nem kell akkora tömegre számítani a boltokban, mivel nem hosszú hétvége lesz, és az anyák napja miatt is még lesz időnk bevásárolni.
Sztárok
A tavaly hatalmas sikert aratott, telt házas arénakoncert után a világhírű zongoraművész és zeneszerző, Péter Bence 2024. december 7-én ismét az MVM Dome színpadán kápráztatja el közönségét.
Lifestyle
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem szakértői – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.