Lifestyle

Úgy érzed, egy kis pszichés löketre van szükséged? Egy friss tanulmány szerint ez a hétköznapi dolog javítja a mentális egészséget

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás jót tesz a fizikai egészségünknek - de egy új tanulmány szerint ez mentálisan is segíthet.

Több gyümölcs, jobb élet

A gyümölcsfogyasztás összefüggésbe hozható az általános mentális jóléttel és a depressziós tünetek csökkenésével. Az Aston Egyetem kutatócsoportja több mint 400 brit felnőttet kérdezett meg pszichológiai egészségükről és étrendjükről, részletesen kitérve nassolási szokásaikra.

Kutatásuk segít jobban megérteni az élelmiszerek és a mentális egészség közötti kapcsolatot, amely sokkal kevésbé ismert, mint a fizikai egészségre gyakorolt hatása. Azt találták, hogy azok, akik gyümölcsöt nassoltak, a sós és édes rágcsálnivalókkal és zöldségekkel szemben alacsonyabb pontszámot értek el a depresszióra és magasabb volt a mentális jólétük - és mindezt azután, hogy figyelembe vették az eltérő életkorukat, általános egészségi állapotukat és azt, hogy mennyit mozognak.

Bár a tanulmány nem tudja bizonyítani, hogy a gyümölcsfogyasztás közvetlenül javította a mentális jólétet, a tanulmány vezető szerzője, Dr. Nicola-Jayne Tuck arra a következtetésre jutott, hogy összességében "mindenképpen érdemes megpróbálni, hogy szokássá váljon a gyümölcstálhoz nyúlni". Másfelől azok, akik több "tápanyagszegény sós ételt" fogyasztottak, rosszabb mentális közérzettel rendelkeztek. Nicola szerint "az eredmények arra utalhatnak, hogy a tápanyagszegény sós ételek gyakori nassolása növelheti a mindennapi mentális kiesést, ami viszont csökkenti a pszichológiai egészséget".

Miért nyúljunk tehát inkább gyümölcsökhöz, mint zöldségekhez? Nem arról van szó, hogy a zöldségek nem tesznek jót - rengeteg létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. A különbség abban van, hogy hogyan fogyasztjuk őket. "Mind a gyümölcsök, mind a zöldségek gazdagok antioxidánsokban, rostokban és alapvető mikrotápanyagokban, amelyek elősegítik az optimális agyműködést, de ezek a tápanyagok a főzés során elveszhetnek. Mivel a gyümölcsöket nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk nyersen, ez magyarázhatja, hogy erősebb hatást gyakorolnak a pszichológiai egészségünkre" - mondta Nicola.

Forrás: Metro Fotó:

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Az Aldi természetesen elkezdte a teszteket ezzel kapcsolatban, de rájöttek, hogy nem fog működni. Lehet, kellene még egy is kis idő neki?
Lifestyle
Az Oroszlán egy forró tavaszi románc vár. Íme, a májusi előrejelzésünk!
Utazás
A legendás festmény előtt évek óta túlzsúfoltság van.