Lifestyle

Úgy érzed, egy kis pszichés löketre van szükséged? Egy friss tanulmány szerint ez a hétköznapi dolog javítja a mentális egészséget

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás jót tesz a fizikai egészségünknek - de egy új tanulmány szerint ez mentálisan is segíthet.

Több gyümölcs, jobb élet

A gyümölcsfogyasztás összefüggésbe hozható az általános mentális jóléttel és a depressziós tünetek csökkenésével. Az Aston Egyetem kutatócsoportja több mint 400 brit felnőttet kérdezett meg pszichológiai egészségükről és étrendjükről, részletesen kitérve nassolási szokásaikra.

Kutatásuk segít jobban megérteni az élelmiszerek és a mentális egészség közötti kapcsolatot, amely sokkal kevésbé ismert, mint a fizikai egészségre gyakorolt hatása. Azt találták, hogy azok, akik gyümölcsöt nassoltak, a sós és édes rágcsálnivalókkal és zöldségekkel szemben alacsonyabb pontszámot értek el a depresszióra és magasabb volt a mentális jólétük - és mindezt azután, hogy figyelembe vették az eltérő életkorukat, általános egészségi állapotukat és azt, hogy mennyit mozognak.

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Bár a tanulmány nem tudja bizonyítani, hogy a gyümölcsfogyasztás közvetlenül javította a mentális jólétet, a tanulmány vezető szerzője, Dr. Nicola-Jayne Tuck arra a következtetésre jutott, hogy összességében "mindenképpen érdemes megpróbálni, hogy szokássá váljon a gyümölcstálhoz nyúlni". Másfelől azok, akik több "tápanyagszegény sós ételt" fogyasztottak, rosszabb mentális közérzettel rendelkeztek. Nicola szerint "az eredmények arra utalhatnak, hogy a tápanyagszegény sós ételek gyakori nassolása növelheti a mindennapi mentális kiesést, ami viszont csökkenti a pszichológiai egészséget".

Miért nyúljunk tehát inkább gyümölcsökhöz, mint zöldségekhez? Nem arról van szó, hogy a zöldségek nem tesznek jót - rengeteg létfontosságú vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. A különbség abban van, hogy hogyan fogyasztjuk őket. "Mind a gyümölcsök, mind a zöldségek gazdagok antioxidánsokban, rostokban és alapvető mikrotápanyagokban, amelyek elősegítik az optimális agyműködést, de ezek a tápanyagok a főzés során elveszhetnek. Mivel a gyümölcsöket nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk nyersen, ez magyarázhatja, hogy erősebb hatást gyakorolnak a pszichológiai egészségünkre" - mondta Nicola.

Forrás: Metro Fotó:

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Épp úgy indult ez a nap, mint oly sok hasonló, amelyiken esküvőt tartanak.
Egészség
A megfelelő folyadékbevitel alapvető, de nem mindegy, mit iszunk. Egyes italok – főleg az üdítők – hosszú távon komoly károkat okozhatnak.
Lifestyle
Új perspektívát adhat a Halaknak egy meglepő felismerés. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Szűz előre tudni fogja, mikor és hogyan csináljon pénzt. Heti horoszkóp.
Sztárok
Évek óta keringenek pletykák arról, hogy Vilmos herceg és Katalin házassága mögött jóval szigorúbb megállapodás áll, mint azt bárki gondolná. Most pedig ismét előkerült két különös pont, amelyekhez...
Sztárok
Michelle Pfeiffer neve évtizedeken át egyet jelentett a szépséggel, a tehetséggel és a filmsztárok valódi aranykorával. Ma pedig, 67 évesen is olyan kisugárzása van, amelyet egyszerűen nem lehet...