Utazás

Ezt lépte a kormány döntésére a Ryanair – Az utasok isszák meg a levét

Az utasaival fizetteti meg a Ryanair a kormány által kiszabott légiforgalmi adót.

Ezt lépte meg az ír légitársaság a légiforgalmi adó kapcsán

A Ryanair-nek nem tetszett a magyar kormány által bevezetett, légitársaságokra vonatkozó különadó, így ennek nemcsak hangot adott, de utólag az utasokon hajtja be az adó összegét.

„A kormány 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira” – írta közleményében a Ryanair, aki szerdán felszólította a magyar kormányt, hogy törölje el a „légitársaságokra és magyar állampolgárokra kivetett, elhibázott extraprofit-adót.”

Liszt Ferenc Repülőtér légiforgalmi adó repülő reptér Ryanair utazás tax kormány Magyarország 2022

Forrás: 123rf

A légitársaság e-mailben tájékoztatta utasait

A diszkont légitársaság a meglévő foglalásokra tájékoztatásul e-mailben jelezte az utasoknak, hogy a kormány döntése alapján, ha június 4-e előtt készült a foglalás, azonban a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót akkor is ki kell fizetni a részükre – írta meg csütörtöki cikkében a Portfolio. Az összeg járatonként 10 euroba, azaz 3900 Ft-ba kerül az utasoknak.

A Ryanair e-mailben arról is tájékoztatta utasait, hogy amennyiben nem mondják le foglalásukat – az új, rájuk kiszabott adó befizetési kötelezettsége miatt – úgy az esedékes adó összegével megterhelik a kártyájukat. Ha viszont lemondják foglalásukat, teljes visszatérítést kapnak.

Ryanair adó Magyarország kormány repülő repülőtér tax e-mail utas légiforgalmi adó különadó

A kormány állítása szerint cselekedni fog

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva elmondta, hogy a többek között a bankokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, valamint a légitársaságokat érintő extraprofitadók célzottak és átmenetiek.

A kabinet folyamatosan figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, majd gyorsan és keményen fellép, ha az eset megtörténne – írja cikkében a Portfolio a beszélgetésben elhangzottakat.

Száz, programmal teli nap, tizenöt esemény, száznál is több világsztár és ezernyi hazai fellépő. Ezt kínálja idén is a MOL Nagyon Balaton!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
A Halak soha nem tapasztalt szerelmet élhet át. Íme, a júniusi előrejelzésünk!
Egészség
A WHO főigazgatója által alapított díjat vehetett át Karikó Katalin. Minden tudományos eseményen szinte ”rocksztárként” ünneplik a magyar tudósnőt!
Utazás
Tavalyhoz képest számottevően több magyar repül idén távolabbi úti célokra is, Ázsia különösen népszerű.