Lifestyle

Hihetetlen: előre megrendezték a világ leghíresebb börtönkísérletét

A stanfordi börtönkísérlet a világ egyik leghírhedtebb pszichológiai kísérleteként vonult be a történelembe, de úgy tűnik, az egész egy hazugságra épült.

Rabok és börtönőrök

A stanfordi börtönkísérlet minden idők egyik leghíresebb és egyben leghírhedtebb pszichológiai kísérlete volt, amely a mai napig a legékesebb bizonyítéka annak, hogy egy adott szituáció egyéni értékrendtől függetlenül bárkinek a viselkedését képes megváltoztatni, és bizonyos körülmények között mindenkiből ki lehet hozni a szadista állatot, ha hatalmi pozícióba kerül.

A projekt lényege röviden ennyi volt: az 1971-es kísérlet kitalálója, Zimbardo professzor a stanfordi egyetem diákjaival játszatott el egy fiktív börtönt, a hallgatóit rabokra és börtönőrökre osztva. Eddig azt lehetett tudni, hogy a kísérlet során az erőszak spontán elharapódzott, mivel a börtönőröket játszó hallgatók túlságosan kiélvezték a hatalmi pozíciójukat, olyannyira, hogy véget kellett vetni az egésznek. A professzor korábban úgy beszélt a kísérletről, hogy elmosódtak a játék és valóság határai, az őrök szerepét játszók szadista börtönőrökké vedlettek át, míg a rabok szerepében lévő fiatalok "szolgálatkész, engedelmes, dehumanizált gépekké váltak, akiket csak a menekülés, a saját egyéni túlélésük, valamint az őrök ellen halmozódó gyűlöletük foglalkoztatott". A projekt az egész világon a meghatározott viselkedésformák jelképévé vált, és Philip Zimbardo világhírű lett. Ám úgy tűnik, a kísérlet nem éppen úgy zajlott, ahogy azt a tudósok előadták.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: Pinterest

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Ha komoly kapcsolatra vágysz, és nem szeretnéd, hogy összetörjék a szíved, akkor érdemes kerülnöd egy bizonyos csillagjegy szülötteit, ők ugyanis azok, akik "virágról virágra" szállnak, és hamar...
Sztárok
Eva Longoria egy cseresznyepiros pánt nélküli ruhában mutatta meg, hogy még mindig pont olyan lenyűgözően fest, mint a húszas évei legelején.
Lifestyle
Az éticsigák és a meztelen csigák rengeteg kárt tudnak okozni a kertben, és van egy bizonyos dolog, amit ha rendszeresen csinálunk, csak még több fog megjelenni belőlük, éppen ezért érdemes...