Fashion&Beauty

Meglepő, de sokan ezt adják ajándékba karácsonykor

A személyre szóló ajándék nem kell, hogy drága vagy új legyen.

Rendkívül káros a környezetre a ruhák gyártása

A használtruha piac a 2008-as válság után lett népszerű Magyarországon. A turkálók alacsony árai által spórolni tudtak az emberek a ruhatárukon, a válság elmúlásával pedig egyes társadalmi körökben megmaradt ez a fajta vásárlási szokás. Az elmúlt néhány évben egy újabb érv is adódott az eddigiek mellé, ugyanis használtruha vásárlással nemcsak pénzt, de energiát is megtakaríthatunk, ami a jelenlegi klímahelyzetben kiemelten fontos szempont.

Viszonylag ritkán esik róla szó, hogy nem csak a ruhák gyártása során, de már annak előzményeivel is rengeteg káros anyag kerül kibocsátásra, így nem véletlen, hogy a világ második legszennyezőbb iparága a divatipar. Varga Renáta, a Gardróbom tervezője hangsúlyozta, hogy ez a folyamat összességében még így sem olyan ártalmas, mint a szintetikus szálak előállítása, mégis a ruhák 60%-ka ilyen anyagokból készül. Ezután következik a szállítás a gyártás helyszínére, ami szintén nagy mennyiségű károsanyag-kibocsátást von maga után. Számos gyártó üzem található olyan fejlődő/szegény országokban, ahol többnyire nők és gyermekek készítik a ruhákat, embertelen körülmények között és nevetségesen kevés fizetésért. A használtruhák adás-vételével pénztárcabarát módon juthatunk sokszor még címkés darabokhoz, a ruhák élettartamát pedig meghosszabbíthatjuk. Így okosan és környezetbarát módon vásárolva maradhatunk divatosak.

„Úgy gondoltuk ezen a területen Magyarországon fejlődésre van szükség, ezáltal jött létre a Gardróbom applikáció, ahol úgy tudunk vásárolni a feltöltött használtruhák között, akár egy webshopon" – tudtuk meg Varga Renátától.

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak

Fashion&Beauty
Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...