Utazás

Farkas Bertalan után újabb magyar mehet az űrbe

Hamarosan indulhat az űrhajós kiválasztása.

Újabb magyar az űrben?

Bár korábban is voltak erre próbálkozások, és eddig sajnos nem jött össze, a Forbes cikke szerint akár heteken belül lehet jelentkezni űrhajósjelöltnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatása alapján. A Népszava kereste meg a tárcát, mert Szijjártó Péter azt ígérte: 45 évvel Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós 1980-as repülése után 45 évvel ismét lehet magyar az űrben. A minisztérium azt írta, legkésőbb 2025-ig juthat el egy honfitársunk a Nemzetközi Űrállomásra.

Ez eléggé rohamtempónak tűnik, ha azt vesszük figyelembe véve, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég toborzott űrhajósokat, hozzájuk május végéig lehetett jelentkezni, az alanyokat azonban csak 2022 októberére választják ki. Ők 2023-ban kezdik meg alapképzésüket, mit 3-4 évet tesz ki, a kiválasztottak pedig 2026-27 körül kerülhetnek ki világűrbe.

Úgy tűnik, az idei év egyik slágertémája az űrutazás: három milliárdos, az Amazon-alapító Jeff Bezos, és a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson is megfordult az űr peremén, a Tesla-vezér Elon Musk pedig óriási pénzt és energiát fektet űrcégébe, a SpaceX-be.

A magyarok közül Farkas Bertalan volt az első az űrben a Szovjetunió vezette Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretein belül. 1980. május 26-án repült a világűrbe, ahol 8 napot, 20 órát és 45 percet töltött. „Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött” – emlékezett vissza később az élményeire.

Lerántjuk a leplet pár szaftos részletről.

Leadfotó: 123r

Oldalak

Utazás
Sztárok
Ha Tóth Gabi és Krausz Gábor még együtt lennének, akkor valószínűleg az utóbbinak nagy beleszólása lett volna, hogyan is nézzen ki a konyha.
Sztárok
Különleges végső nyughelyet választottak Vágó Istvánnak. A szerettei úgy döntöttek, hogy nem akarnak számára nyilvános sírhelyet.
Sztárok
Anne Hathaway ma már sikert sikerre halmoz, volt idő azonban, amikor korántsem alakultak számára könnyen a dolgok – a színésznő nemrég bővebben is beszélt múltbeli megpróbáltatásairól egy interjúban.