Egészség

Riasztó mellékhatásra figyelmeztetnek a Pfizernél és a Modernánál

A feltételezett mellékhatás a fiatalabb korosztályra lehet veszélyes.

Ritka mellékhatás

Szívizomgyulladást okozhatnak a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek vakcinái – figyelmeztet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA). A riasztó mellékhatás fiataloknál és a serdülőknél fordulhat elő, de az eddigi tapasztalatok alapján csak nagyon ritka esetekben – írta meg az Index.

Mindeközben az amerikai járványügyi hatóság (CDC) is megállapította, hogy valószínűsíthető a kapcsolat a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint az említett vakcinák között.

Az illetékes orvosi munkacsoport tanulmánya szerint az mRNS-alapú vakcinával végzett oltás megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy a szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, főként a férfiak körében.

A Pfizer korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást, a Moderna pedig nem talált oksági összefüggést az oltás és a szóban forgó mellékhatás között.

Egyelőre csak a Pfizer vakcináját engedélyezték a 12 és 15 év közöttiek oltására mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban. Utóbbi járványügyi hatósága épp szerdán sürgette az oltási kampány felpörgetését, mert félő, hogy az oltatlan fiatalok körében elterjed a delta-vírusvariáns, ami akár újabb járványhullámot idézhet elő ősszel Európában.

Két egymást követő napon több mint száz új vírushordozót regisztráltak Izraelben.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Nem vagy benne biztos, milyen zöldségekre és gyümölcsökre érdemes hangsúlyt helyezned májusban? Akkor olvass tovább, mutatjuk, mi kerüljön feltétlenül a kosaradba ebben a hónapban.
Home&Design
A trendek jönnek-mennek, de néhány stílus tényleg örök, így ha hosszú távra tervezel, mindenképp ezek közül válassz!
Fashion&Beauty
A manikűrök világában a különféle mintáknak csak a képzelet szabhat határt, ezúttal viszont úgy tűnik, egy letisztult, klasszikus minta kerül ismét a középpontba.