Újabb parázs vitát robbantott ki a koronavírus eredetével kapcsolatban egy amerikai tudós

A polémia régóta megosztja a tudóstársadalmat és a nemzetközi közvéleményt is, Jesse Bloom pedig most olajat öntött a tűzre.

Rejtélyes koronavírus-adatok

Amióta csak felütötte a fejét a Földön a koronavírus, szakértő és laikus egyaránt azt találgatja, vajon a kór természetes eredetű-e vagy esetleg egy laboratóriumból szabadult ki. Persze léteznek más forgatókönyvek is: a megveszekedett összeesküvés-elmélet hívők szerint a pandémia egyenesen Bill Gates találmánya, de vannak olyanok is, akik váltig állítják, hogy a Covid-19 az űrből, egy meteorral érkezett. A koronavírus eredetével kapcsolatos vita máig nem csillapodott, és Jesse Bloom, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ tudósa most ráadásul olajat is öntött a tűzre. A szakember úgy véli, talált néhány különös adatot, melyek korábban is elérhetők voltak, de aztán ismeretlen okokból törölték azokat.

Az adatokat kínai tudósok tették közzé a pandémia kezdeti fázisában, és a National Institutes of Health (NIH) nevű amerikai felület adatbázisában őrizték azokat. Pár hónappal később viszont rejtélyes körülmények között törölték a gyűjteményt. Bloom szerint a Google Cloud segítségével a közelmúltban ismét elérhetővé váltak az információk, amik állítólag létfontosságúak lehetnek a koronavírus eredete utáni lázas kutatásban. A NIH ugyanakkor nem cáfolta az adatok eltűnését, sőt a Washington Postnak azt nyilatkozták, a csomagot a feltöltő kérésére törölték, mivel nyers, ellenőrizetlen formában került fel. A szakemberek aztán egy másik adatbázisban, immáron szakértői áttekintéssel tették ismét elérhetővé az adatokat.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2